Zdraží platební rozkaz? Poslanci se přou s ministerstvem

Praha - Zákonodárci a ministerstvo spravedlnosti se neshodnou v otázce poplatku za elektronický platební rozkaz. Poslanci ze sněmovního ústavně-právního výboru se stavějí kriticky k vládnímu návrhu zvýšit poplatek například vůči dlužníkovi. Podle ministerstva spravedlnosti je rozkaz právě kvůli nižší platbě zneužíván a návrhy stejně končí u soudů.

Náměstek ministra spravedlnosti Robert Pelikán uvedl, že nižší poplatek byl zaveden jako zaváděcí sleva, aby si veřejnost zvykla. Postup se už využívá i v nevhodných případech jen kvůli třetinové slevě, řekl.

"Zlevnění nebyl způsob, aby se elektronický platební rozkaz zaváděl," uvedl Marek Benda z ODS. Podobně jako sociální demokrat Jan Chvojka argumentoval tehdy rostoucím počtem exekucí. Cílem prý bylo to, aby stát v konečném důsledku nevybíral od dlužníků tolik peněz.

"Elektronický platební rozkaz by měl zůstat v nižší sazbě," řekl taky Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Pokud mají správné informační systémy, nemusejí provádět s rozkazem tolik úkonů, dodal.

Proti zvýšení poplatků se staví městské dopravní podniky. Už nyní prý firmy vymáhající dlužné jízdné a pokuty nabízejí jen několik procent z hodnoty pohledávky, dříve to byla plná výše. Pokud vzroste poplatek za elektronický rozkaz, firmy nebudou kupovat pohledávky vůbec, uvedl ředitel jihlavského dopravního podniku Josef Vilím.

Ministerstvo spravedlnosti uvádí, že nárůst využívání platebních rozkazů v uplynulých letech prý může do konce letošního roku zapříčinit propad příjmů státního rozpočtu až o 280 milionů korun proti roku 2012. Navrhuje mimo jiné, aby za návrh rozkazu, jehož předmětem je zaplacení částky do 20 tisíc korun, byl poplatek 1000 korun. Nyní se platí podle výše požadované částky 400 nebo 800 korun.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti poplatky Marek Benda

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy