Špidla udeřil na Zemana. Použil velmi ostré přirovnání. Pak přišla reakce

Praha - Bývalý předseda vlády Vladimír Špidla byl během svého působení v roli ministra práce a sociálních věcí prvním místopředsedou vlády Miloše Zemana a v roce 2001 ho nahradil v roli předsedy ČSSD. Nyní se Špidla domnívá, že prezident Zeman je Zdeněk Troška české politické scény.

Špidla během natáčení pořadu Expremiéři, jehož díl podtitulem Vladimír Špidla – politický politik odvysílá ČT2 v úterý od 21:45, přitovnal politiku k divadlu. Politický program považuje za text divadelní hry, který jde interpretovat dobře, nebo špatně. 

"Zemák, co si pamatuju, přinesl Miroslav Šlouf, a Miloš Zeman byl vynikající Hamlet a sehrál to výborně," rozpovídal se Špidla v jihočeských Hošticích, kde se odehrávala komedie režiséra Zdeňka Trošky Slunce seno a nyní legendární autobus Zemák parkuje.

"Miloš Zeman – když se dělají takové ty různé metafory – je Troškou české politiky," ohodnotil Špidla Zemana v dokumentu, z něhož přinesl ukázku web Novinky.cz.

Spory mezi Špidlou a Zemanem vyvrcholily v době bombardování Jugoslávie vojsky NATO. Špidla se stavěl proti a domnívá se, že ho Zeman jako tehdejší premiér schválně při vyjednávání obešel. Podle něj k bombardování vůbec nemuselo dojít, kdyby ho Česká republika odmítla.

"Musel jsem tehdy odjet do Paříže na jednání OECD – teď s odstupem si myslím, že mě tam poslali schválně – a když jsem si četl v OECD nějaký soubor tisku a informací, tak jsem zjistil, že se rozšířilo bombardování Jugoslávie," zavzpomínal Špidla

Dodal, že tehdy byl zuřivě proti a po návratu žádal Miloše Zemana, aby odvolal ministra zahraničních věcí Jana Kavana. "To byl pro mě základní důvod, proč jsem se rozešel s Milošem Zemanem," uzavřel Špidla.

Špidla byl neúspěšný, udeřil Zeman

Zeman si to nenechal líbit a tvrdí, že Špidla byl neúspěšným ministerským předsedou, neúspěšným šéfem sociální demokracie a neúspěšným eurokomisařem. Zeman to dnes řekl novinářům při návštěvě Kazachstánu.

"Zdeněk Troška byl a je úspěšný režisér a jeho filmy měly vysokou návštěvnost, možná že je nenavštěvovali členové pražské kavárny, ale těch zase tolik není," řekl prezident v reakci.

"Vladimír Špidla je naproti tomu neúspěšný předseda vlády, neúspěšný předseda sociální demokracie, neúspěšný eurokomisař, neúspěšný kandidát na senátora v jižních Čechách, a pokud jsem správně informován, neuspěl ani v komunálních volbách v Kunraticích, což byl nejspíše vrchol jeho politické kariéry," dodal.

Související

Vladimír Špidla /ČSSD/

Do Senátu za ČSSD bude v Praze expremiér Špidla

ČSSD vysílá do senátních voleb v obvodu Praha 11 bývalého premiéra Vladimíra Špidlu, v Praze 10 sociálního pracovníka Štěpána Kavuru a v Praze 6 vysokoškolského pedagoga Petra Pavlíka. Na tiskové konferenci to dnes kandidáti řekli novinářům. Zároveň představili svá volební témata a vyjádřili se kriticky k současné vládě, která podle nich nedostatečně řeší zejména sociální témata.
Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Situace nevyžaduje nouzový stav, řekl Jurečka. Byl by pro testy ve firmách

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky aktuální koronavirová situace nevyžaduje nouzový stav, zatím stačí nástroje pandemického zákona. Řekl to dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News. Někdejší premiér Vladimír Špidla (ČSSD) očekává, že se během několika týdnů situace stane tak vážnou, že bude nouzový stav rozumným řešením.

Více souvisejících

Vladimír Špidla Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy