Jak to bylo se vznikem Topolánkovy vlády? Toto se tehdy dělo

Praha - Lobbista Miroslav Šlouf, který dvě desítky let pracoval po boku současného prezidenta Miloše Zemana, ve své knize "Jak se dobývá Hrad" prozradil některé podrobnosti ze zákulisí Zemanova někdejšího postu předsedy vlády. Šlouf potvrdil to, co expremiér Jiří Paroubek podle svých slov věděl již od samého počátku, a poodhalil tak vznik vlády bývalého premiéra Mirka Topolánka.

Šlouf ve své knize uvádí, že Miloš Zeman měl dříve své negativní vlastnosti pod kontrolou, v posledních letech ale u prezidenta pociťuje rychlou degeneraci osobnosti. Jednou z  prezidentových špatných vlastností je podle Šloufa nevypočitatelná náladovost, druhou urputná zatvrzelost a třetí nulová sociální inteligence.

Podle Paroubka se Šlouf cítí osobně zhrzený, ale nechává si ještě pootevřené dveře ke svému někdejšímu mistrovi. "Nedojmul mě žádný sladkobolný Šloufův blábol o Miloši Zemanovi. Chápu to, věrně Milošovi sloužit, dělat pro něj špinavou práci a nakonec být odkopnut jako pes, je jistě velmi osobně nepříjemné. Mirda nicméně pořád ještě doufá, že si s Milošem zase padnou do náručí... A budou kamarádi jako dřív," domnívá se expremiér.

Z publicity o knize jej zaujala jen jediná věc. "To, že M. Šlouf potvrdil, co jsem já věděl již od samého počátku. A sice, že společně s M. Zemanem přesvědčili někdejší poslance ČSSD, Pohanku a Melčáka, aby ve sněmovně podpořili vládu pravice pod vedením M. Topolánka. Stalo se tak v lednu 2007 (Topolánkova koalice však ještě měla v záloze připraveného poslance Wolfa, tedy kdyby bylo nejhůř). Ostatně také M. Pohanka již před léty tvrdil, že se v této věci radil s M. Zemanem," píše ve svém komentáři Paroubek.

Jak to tehdy podle něj vše proběhlo? "Připomínám, že v červnu 2006 proběhlé volby do sněmovny dopadly nerozhodně. Levice a pravice získaly ve sněmovně po sto mandátech a při tomto poměru se hlasy obou Zemanovců staly rozhodujícími. Půl roku od voleb se nedařilo sestavit vládu s podporou většiny poslanců ve sněmovně. Pohanka a Melčák se tak v lednu 2007 stali čtvrtou koaliční stranou pravicové vlády," uvádí.

Topolánkově vládě to podle něj umožnilo rozjet pseudoreformy mající závažné sociální důsledky. "Při daňové reformě prosazené ve sněmovně díky Pohankovi a Melčákovi stát, počínaje rokem 2008 přišel o cca 80 mld. Kč daňových příjmů ročně. S tím se ve svých deficitech potýká dodnes. Díky Zemanovi a Šloufovi a dvěma do pravicového tábora zběhlým poslancům ČSSD došlo na centrálních úřadech a ministerstvech k „Noci dlouhých nožů", k rozsáhlým čistkám již před volbami avizovanými M. Topolánkem. Jinak řečeno, stovky odborníků byly nuceny odejít z ministerstev a centrálních úřadů," tvrdí expremiér.

"Právě nástupem Topolánkovy vlády s Kalouskem, Nečasem a Langerem byla zahájena éra korupce a korupčních kauz, která po sedmi letech vlády pravice vedla ke zkompromitování politického stranictví a k výraznému oslabení zejména pravicových politických stran. A konečně v roce 2010 a zejména po něm pak došlo i k oslabení ČSSD. A mohl bych pokračovat ve výčtu toho, jaké politické dopady měl vznik Topolánkovy vlády," dodává Paroubek.

Domnívá se, že Zeman se Šloufem sledovali vždy jen svůj osobní politický zájem. "Přiznám se, že pro takovéto typy machiavelistických politiků nemám žádné porozumění ani sympatie. Vlastně i tehdy, když tu a tam M. Zeman v poslední době hájí správnou věc, vím, že to nevyvěrá z jeho idealismu. Ale vždy z nějakého konkrétního zájmu," uzavřel.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek Jiří Paroubek Miroslav Šlouf

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy