Jandák rozbouřil jednání Sněmovny: Soudruh, rudý, blbý. Pak to sám schytal

Praha - Dnešní dopolední jednání Sněmovny zpestřil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Ten jako jediný komentoval návrh usnesení k podpoře občanského vzdělávání, který předložil poslanec Jiří Mihola.

Text odvolávající se mimo jiné na duchovní a mravní odkaz prezidentů Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla předložil u příležitosti letošního výročí začátku takzvané sametové revoluce lidovec Jiří Mihola. Občanské vzdělávání podle něho představuje významnou cestu k demokracii. Podle Jandáka je usnesení blbé.

"Soudruhu, řekl jste to krásně. Víte, nezlobte se na mě, ale pro mě je svatá ústava a základní listina lidských práv. Ale tato usnesení jsem ve svém mládí a středním věku slýchával, akorát měly rudej podtext. Ale byly stejně blbý jako to vaše," řekl Jandák.

Mihola se proti jeho slovům ohradil a uvedl mimo jiné, že Jandák měl možnost poslat k textu připomínky. "Nechci rozebírat, kdo byl soudruh," pokračoval šéf lidovecké frakce a zdůraznil, že nebyl ani v někdejší socialistické dětské organizaci Pionýr. Jandáka se řečnicky ptal, jak chce přispět ke kultivaci občanské společnosti. Pro usnesení nakonec hlasovalo 81 ze 151 přítomných poslanců, opačně pak 21 poslanců. 

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy