Proč Nečasova vláda padla? Promluvil tento muž

Praha - Sobotní vydání deníku MF Dnes přineslo informaci, podle které policie po 18 měsících od zátahu na Úřadu vlády zkoumá, jestli Jana Nagyová, nyní Nečasová, odváděla daně za kabelky či šperky, které dostávala darem. Na sociálních sítích se rozhořela debata, v níž se diskutéři dohadují, jestli právě toto byl důvod loňského pádu vlády. Novinář Jindřich Šídlo se proto rozhodl vše uvést na pravou míru.

Šídlo v Českém rozhlasu předně podotýká, že vláda expremiéra Petra Nečase padla kvůli závažnému podezření, že Nečasová zneužívá tajnou službu pro své soukromé zájmy. "Kdo z toho chce dělat operetku o zamilované žárlivé sekretářce a její sokyni, nechť si laskavě uvědomí, že příště si tenhle servis mohl někdo na Úřadu vlády objednat třeba proto, aby sledoval své politické odpůrce nebo vlastně kohokoliv," dodává Šídlo.

Upozorňuje, že celý případ, takzvaná kauza Nagyová, ještě není ukončen a tudíž je nutno Nečasové a dalších aktérech skandálu mluvit a smýšlet jako o nevinných. "Jenže už samo obvinění premiérovy nejbližší spolupracovnice a v tu dobu utajované přítelkyně by stačilo na odchod vlády v každé slušnější zemi," dodal novinář.

Přesto by se podle něj našly i výjimky. "Před takovými 15 lety by plukovník Šlachta s doktorem Ištvanem nedošli ani na vrátnici Úřadu vlády, protože by jim zřejmě někdo dva dny před akcí náhodou objevil v počítači dětské porno. Zůstane jednou provždy ironií osudu, že se právě Nečasova vláda sama stala obětí procesu „policejního a justičního uvolňování", který sama nastartovala právě před čtyřmi lety výměnou policejního prezidenta a nejvyššího státního zástupce, jenže to se prostě nedá nic dělat a hlavně to nejde vzít zpátky, i když by si to asi ledaskdo přál," uvedl na ČRo.

Šídlo se také domnívá, že snaha policie dokázat, že Nečasová možná okradla stát o pár tisíc na daních, působí poněkud křečovitě. "Jako zoufalý pokus najít aspoň něco, když už je více než zřejmé, že se případ vyvíjí poněkud odlišným stylem, než jsme si na základě legendární tiskové konference Ivo Ištvana a jeho kolektivu mohli a měli myslet v červnu 2013," tvrdí.

Závěrem podotkl, že i přesto nejsou kabelky a další dary žádná banalita. "I kdyby se policii a státním zástupcům nepovedlo prokázat přímo korupci. Vysoká státní úřednice, prostě nesmí přijímat dárky za statisíce od lidí, kteří mají zájem na rozhodování vlády, na jejíhož předsedu má přímý vliv," varuje Šídlo.

Za podobné dary měl podle novináře vrchní ředitelku vyhodit sám Nečas, což ale z pochopitelných důvodů nešlo "Místo toho se jeho aparát věnoval pokusům o kriminalizaci Karla Randáka, který zveřejnil to, co podle několika rozhodnutí Nejvyššího správního soudu veřejné být mělo: Pozoruhodných odměn vrchní ředitelky z veřejných peněz. Samo o sobě by historky s kabelkami na pád vlády asi nestačily. Byl to jen jeden z mnoha kroků, kterými Nečasova vláda došla svému trapnému konci. A Jana Nagyová-Nečasová v tom hrála od počátku zásadní roli," uzavřel.

Související

Novinářská projekce filmu Pojedeme k moři, který režíroval herec Jiří Mádl, se konala 1. dubna v Praze

Návrat „bolševika“? Mádl se stál terčem ostrého útoku, známý komentátor je tím znechucen

Herec a režisér Jiří Mádl se v poslední době zúčastnil několika demonstrací, pořádaných hnutím Milion chvilek pro demokracii, na kterých kritizoval premiéra Andreje Babiše. Server Parlamentní listy (PL), který bývá označován za dezinformační, jej osočil z pokrytectví, protože si měl vzít údajně od Babiše ještě když byl ministr financí, 7 miliónu korun. Podle Jindřicha Šídla, šéfkomentátora televize Seznam.cz, se však jedná o zcela vykonstruovanou a lživou argumentaci, která dává vzpomenout na to nejhorší z dob vlády komunistické strany.

Více souvisejících

Jindřich Šídlo Petr Nečas Jana Nagyová

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy