Benda prozradil, kdy se ODS zase dostane k moci

Praha – Ústava má za sebou již více než dvacetiletou historii, během které v ní kromě přímé volby prezidenta mnoho změn nenastalo. Tomu by ale nyní mělo být jinak, neboť Sněmovna chystá několik rozsáhlých úprav. Na toto téma v Událostech, komentářích diskutovali poslanci Jeroným Tejc z ČSSD, Marek Černoch z hnutí Úsvit a Marek Benda z ODS, který mimo jiné zmínil, kdy strana nastoupí k vládě.

Chystaná změna Ústavy podle Tejce není nezbytná, ale vhodná. „Myslím, že po těch dvaceti letech je čas na to abychom vyhodnotili, jak funguje," uvedl na adresu Ústavy. „To, že se změní Ústava, asi nebude zajímat 99 procent obyvatel, nepoznají to na běžném životě, ale upravuje to vztahy mezi institucemi," dodal.

Podle Bendy se se ústavní systém rozkolísal přímou volbou prezidenta a způsobem, jakým se prezident Miloš Zeman chopil mandátu. Proto by podle něj neměly být do Ústavy vloženy tradice. Tejc ale v reakci zpochybnil, aby se změny v Ústavě dělaly na míru situaci či politikovi. „Věci, které byly v minulosti zpochybněny, jako například délka výběru premiéra, by tam být mohly," dodal.

Benda je ale ve zpřesňování Ústavy opatrný a rád by se v ní vyhnul tradicím a vkládání termínů. „Přesto je dobré některá témata otevřít," dodal. Černoch následně zmínil, že zásahy jsou takové, aby v Ústavě bylo vše jasně napsáno. Za nejdůležitější body považuje ústavní žalobu na prezidenta a odvolatelnost prezidenta a vrcholných politiků. Dále by uvítal omezený mandát soudců, který by neměl být doživotní.

Podle Bendy je ale klíčovým tématem rozpočtová opovědnost, bez které se tato země neobejde. „Musíme zastavit nekonečné zadlužování a všechny vlády říkají, že by to rády udělaly, ale nějak se jim do toho nechce, protože by po dobu svého mandátu rády ten dluh zvyšovaly. Tam je potřeba se dohodnout. Klidně ať to platí od roku 2016, 2017, 2018, až budeme nastupovat my k vládě, to je mi celkem jedno, ale to zastavení je potřeba" uvedl Benda, čímž pobavil své kolegy politiky.

Související

Marek Benda

Sněmovní výbor odložil projednání změn ve vysílání vojáků do zahraničí

Sněmovní ústavně-právní výbor odložil projednání navrhované širší pravomoci vlády k rozhodování o vyslání českých vojáků do zahraničí, například k záchraně českých občanů v případě jejich ohrožení. Koalice potřebuje ke schválení změny ústavy podporu aspoň části opozice, kterou zatím nemá. Výbor proto vládní předlohu z programu dnešní schůze na návrh Marka Bendy (ODS) vyřadil, vyčká na závěry debaty ve sněmovní ústavní komisi.

Více souvisejících

Marek Benda Jeroným Tejc ústava čr

Aktuálně se děje

před 46 minutami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 1 hodinou

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 1 hodinou

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 2 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

Izraelská armáda potvrdila rozšíření pozemní operace do centra Rafahu

Izraelská armáda v pátek potvrdila rozšíření své pozemní operace i do centra palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy. Vojáci tam podle ní objevili raketomety a tunely militantního hnutí Hamás a zlikvidovali sklad zbraní, informovala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy