Ghetta invalidů v Česku? Zemanovy výroky jsou návratem do totality

Praha - Prezident Miloš Zeman pobouřil značnou část laické i odborné veřejnosti svým výrokem o tom, že není vhodné společné vzdělávání handicapovaných a zdravých dětí. Řekl to při debatě v Rehabilitačním ústavu v Brandýse nad Orlicí. Ohradili se pedagogové i NRZP.

Klára Laurenčíková, předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání, v rozhovoru s ČTK řekla, že hlava státu by si podobná slova vůbec neměla dovolit. "Vrací nás do dob hluboké totality, kdy byly děti s handicapem vyloučeny nejen z běžných škol, ale mnohdy také z běžné společnosti, zavírány do ústavů," prohlásila.

Zařazování handicapovaných dětí do hlavního vzdělávacího proudu je podle ní prospěšné i pro ty zdravé. "Inkluze přináší zejména velmi důležitou zkušenost, že je normální, když je školní kolektiv a potažmo společnost pestrá, a není třeba se toho bát. Podle výzkumů formuje postoje dětí založené na respektu, spolupráci, toleranci," řekla.

Obdobný názor vyjádřila také veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. "Je to pro ty děti obohacující, je to humánní, děti by měly vyrůstat společně, školy by se měly formou různých podpůrných opatření, pomůcek, asistentů snažit integrovat pokud možno všechny děti," uvedla.

Postavení v kolektivu může být podle Laurenčíkové pro handicapované dítě obtížné jen ve chvíli, kdy přichází do nepřipraveného prostředí. "Záleží to hodně na postojích učitele a jeho komunikaci s dětmi, na tom, jak jsou školy připravené. V dobrém prostředí může být každý člověk pro kolektiv přínosem," doplnila.

Psali jsme:
"Odborník" Zeman to pořádně slíznul od vozíčkářky
Zeman proti začleňování dětí s handicapy, Chládek je zaskočen  

Ostře se proti prezidentovým výrokům ohradila Asociace speciálních pedagogů ČR. Podle ní jsou Zemanovy "paušalizující formulace" na úrovni školských koncepcí před rokem 1989. "Pan prezident není zjevně vůbec informován o demokratizaci našeho školství a současných trendech v zařazování dětí se zdravotním postižením do škol, byť to s sebou nese nemálo problémů a úskalí," uvedl předseda asociace Jiří Pilař. Cílem je vzdělávat ve speciálních školách jen děti, u nichž je to opravdu nezbytné.

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) ve svém dnešním tiskovém prohlášení uvedla:

Ve studijním roce 2013/2014 studovalo na mateřských, základních a středních školách celkem 1 615 079 žáků. Z tohoto počtu bylo 103 198 žáků a studentů se zdravotním postižením. Integrovalo se do běžného školství 53 861 žáků a studentů. To je více než polovina.

Vyjádření prezidenta republiky k inklusivnímu školství „děti jsou daleko šťastnější, když jsou zasazeny do rovnocenné komunity" není pravdivé a neodpovídá realitě. Prezident dále uvedl, že je proti slučování handicapovaných dětí s nehandicapovanými v běžných školách. Toto vyjádření je v rozporu s Úmluvou OSN o právech osob se zdravotním postižením a s dalšími dokumenty, které byly přijaty na úrovni Evropské unie nebo Rady Evropy. Prezident republiky by měl vysvětlit svoje slova a NRZP ČR by přivítala společnou schůzku s panem prezidentem, abychom mu mohli osvětlit, co znamená integrace osob se zdravotním postižením, a to nejen ve vzdělávání, ale i v dalších oblastech života. Pana prezidenta jsme již jednou požádali o schůzku, bohužel na naši žádost nereagoval.

V současné době se projednává novela školského zákona, která má dále zlepšit podmínky integrace žáků se zdravotním postižením ve vzdělávání. Naším cílem je umožnit co největšímu počtu dětí a žáků se zdravotním postižením navštěvovat běžné školy a účastnit se plnohodnotného vzdělávání. Segregace ve vzdělávání by nutně vedla k vytváření ghett osob se zdravotním postižením.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Václav Krása zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

před 50 minutami

před 1 hodinou

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 1 hodinou

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda přiznala, že ruským silám se daří v postupu

Ukrajinská armáda v pondělí uznala, že ruské síly postupují ve své ofenzivě Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy