Zeman jmenoval Šámala novým předsedou Nejvyššího soudu

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) Pavla Šámala. Šámal ve funkci vystřídal Ivu Brožovou, která svůj záměr rezignovat oznámila v úterý.

"Chtěl bych popřát panu profesoru Šámalovi, aby se mu v jeho práci dařilo, aby rozhodnutí Nejvyššího soudu byla inspirativní i pro soudy nižší instance a aby rozsudky Nejvyššího soudu byly přijímány s pochopením jak odbornou, tak pokud možno i laickou veřejností, do níž se sám počítám," uvedl Zeman.

Šámal po setkání se Zemanem novinářům řekl, že chce hlavně zvýšit prestiž Nejvyššího soudu, zvýšit jeho účinnost a zajistit, aby neměl nedodělky. Řekl, že má již představu o šéfech trestního a občanskoprávního kolegia, jména ale zatím představit nechtěl. Poznamenal, že trestní kolegium v současné době stárne a bude potřeba ho omladit, což označil za jeden ze svých prioritních úkolů. Neviděl by problém i v tom, aby doplnění bylo i třeba z akademické sféry.

Slavnostního jmenování se zúčastnila i Brožová, které prezident předal kytici, ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) či nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Válková podle svých slov o záměru Brožové rezignovat dopředu nevěděla. Brožová dnes v Interview ČT24 řekla, že Válkové sice nesdělila přesný termín rezignace, ministryně ale podle ní věděla, že se v tomto období chystá odejít. Uvedla také, že debata na Hradě dnes byla například o změně ústavy, po níž by státní zastupitelství přestalo být součástí moci výkonné, nebo o nerovnoměrném obsazení jednotlivých soudů.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) výměnu v čele NS už dříve označil za kabinetní hru, která poškozuje dobré jméno justice, a za komplot určité části justice dohodnutý s Pražským hradem. Profituje z něj prý hlava státu. Válková řekla, že o žádném komplotu neví. Šámal po jmenování uvedl, že mu byla funkce nabídnuta koncem loňského listopadu Brožovou. Překvapilo ho to prý, protože v minulosti patřil spíše k jejím kritikům. Následně se Šámal podle svých slov sešel se Zemanem, aby si sdělili představy o fungování NS.

Blažek dnes naznačil, že za změnou stojí předsedové Ústavního soudu a Nejvyššího právního soudu Pavel Rychetský a Josef Baxa. "Za takzvanou náhlou výměnou předsedy Nejvyššího soudu jsou týdny utajených jednání s dalšími kandidáty konaná v brněnských a pražských zákoutích. Cílem bylo, aby se předsedou soudu stal někdo, kdo patří do jejich vztahových vazeb v justici," řekl Blažek. Brožová takové spekulace nechtěla komentovat, nic o nich prý neví.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud Pavel Šámal (nový předseda NS) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy