Postižení protestují proti Zemanovi: Víte jistě, že nebudete jeden z nás?

Krásná Lípa (Děčínsko) - Proti výrokům prezidenta Miloše Zemana o nevhodnosti společného vzdělávání hendikepovaných a zdravých dětí dnes protestují během jeho návštěvy v Krásné Lípě na Děčínsku asi tři desítky postižených ze Šluknovského výběžku. S hlavou státu chtěli o výrocích, které pronesl před třemi týdny, diskutovat. Zeman jim při příjezdu na jednání s podnikateli do místního pivovaru jen zamával.

Začleňování hendikepovaných do většinové společnosti je podle jedné z organizátorek happeningu Moniky Lampové nezbytné. "Před dvaceti lety by všichni tihle lidé byli zavření za mřížemi v ústavech, dnes normálně chodí po ulicích. Jediná možná cesta je cesta integrace. Každá jiná cesta je cestou zpátky do středověku nebo do Ruska," řekla ČTK Lampová, která s hendikepovanými z celého Šluknovského výběžku pracuje už řadu let.Prezident mluvil o inkluzi při návštěvě Pardubického kraje v polovině ledna. "Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba. Není to žádný rasismus ani preference etnické skupiny, ale děti jsou daleko šťastnější, když jsou v rovnocenné komunitě. Z hlediska duševní pohody je daleko lepší, když budou existovat praktické třídy. Vůbec se mi inkluze nelíbí, a jsem proti ní," řekl tehdy Zeman.Prezidentova slova se nelíbí ani jedenatřicetileté Žanetě, která žila dlouhé roky v ústavu. Posledních šest let bydlí sama. "Chodím do práce do místního hotelu, mám samostatné bydlení. Byla jsem dřív v ústavu tady v Krásné Lípě, ale nelíbilo se mi tam. Teď už umím sama dojíždět, jezdím třeba na snowboard do Liberce," řekla ČTK Žaneta.Prezident se u protestujících při příjezdu nezastavil. "Jsem z toho zklamaná a smutná kvůli klientům. Oni mu chtěli říct, jak chodí do normální školy, jak chodí do práce. Že se někteří z nich odstěhovali z ústavů a žijí normálně," doplnila Lampová.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Postižené děti zdravotně postižení

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy