Proruský Huml řádil na facebooku, žádá hlavu tří ministrů

Praha - Poslanec koaliční sociální demokracie Stanislav Huml je přesvědčen, že by z vlády měli okamžitě odejít jeho straničtí kolegové Jan Mládek a Lubomír Zaorálek i Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministři průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany by podle něj měli skončit kvůli tomu, že nejméně jedna česká firma dodávala zbraně na Ukrajinu. Poslanec známý svým proruským postojem se tak dnes vyjádřil na facebooku.

Mladá fronta Dnes nedávno napsala, že společnost CZ Hermex vyvážela na Ukrajinu v průběhu celého roku 2014 zbraně. Od února do července loňského roku přitom platilo restriktivní doporučení Rady Evropské unie týkající se vojenského materiálu použitelného k represi obyvatel.

Právě k této záležitosti se dnes Huml vyjádřil. "Nejméně jedna, ale spíše tři české firmy dodávaly zbraně na Ukrajinu jako by se nechumelilo. Je to sice naprosto neuvěřitelný šlendrián, v kterém rukou společnou a nerozdílnou jedou ministerstvo obrany, zahraničí a ministerstvo obchodu a průmyslu, které je konečným vydavatelem a garantem licence!," poznamenal.

"Prostě totální, totální selhání státních orgánů! Ale nezlobte se, jakkoli je tohle normálně naprosto šílené a šéfové resortů by měli normálně okamžitě podat demisi, tak mne šokovalo něco úplně jiného!," uvedl poslanec známý svými svéráznými komentáři. Nejvíce ho prý překvapilo konstatování, že firma Hermex "porušila doporučení EU na embargo dodávek zbraní Ukrajině z února 2014".

Ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu se v reakci na článek MfD proti některým tvrzením ohradila. "Ve vztahu k tzv. embargu na vývoz zbraní na Ukrajinu ze strany Evropské unie bychom chtěli zdůraznit, že Rada EU v únoru 2014 přijala tzv. restriktivní opatření týkající se pouze materiálu použitelného k vnitřní represi. Zmíněné opatření bylo přijato v konkrétním politickém kontextu - v souvislosti s událostmi na Majdanu a následně bylo v důsledku dynamického vývoje na Ukrajině anulováno již v červenci 2014," uvedly resorty ve společném prohlášení. Opatření podle nich nebylo nikdy převedeno do právně závazné podoby, přesto jej Česko bez výjimky respektovalo.

Politika vlády je podle obou ministerstev v otázce dodávek zbraní na Ukrajinu i nadále maximálně restriktivní, a proto Česko od vypuknutí krize v létě 2014 do země nedodává žádné zbraňové systémy a ani neumožnilo vydání jakékoliv licence na vývoz zbraní na Ukrajinu.

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Vláda ČR Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy