Známý spisovatel ohodnotil ODS. Není to pěkné čtení

Praha - Spisovatel a publicista Ondřej Neff se zaměřil na pokus občanských demokratů o prosazení referenda na přijetí eura, které mu včera Senát zamítl. Podle Neffa se dá snaha ODS charakterizovat slovy "vyhrát to nemohli, aspoň to zkusili."

Neff se domnívá, že na ODS je smutný pohled. "Referendum je krajně nestandardní politický akt. Ne nadarmo přímou demokracii hlásají populisté jak napravo, tak nalevo, jelikož spoléhají na svoji schopnost manipulace tím, čemu se ohavně říká voličská masa. Konzervativní liberální strana by měla pokládat pod svoji důstojnost referendum navrhovat a žádat. Bylo mnoho důvodů, proč návrh nepřijmout, a také přijat nebyl," připomněl na webu Neviditelný pes spisovatel.

Neznamená to sice, že cesta k euru bude snadná, a podle vládního stanoviska o něm lze uvažovat, pokud to bude pro Českou republiku výhodné. Podle Neffa ale nemůže nikdo seriózně říci, kdo a co rozhodne, že je přechod na euro pro Českou republiku výhodný.

"Irsko nám bylo mnoho let dáváno za vzor raketového ekonomického vzestupu, pak se o něm mluvilo a psalo jako o smutném příkladu hospodářského krachu. Miloš Zeman je stoupenec přechodu na euro a už dopředu oznámil, jak zmanipuluje vedení České národní banky, až tomu současnému vyprší mandát. I tento postoj ČNB bude důležitým faktorem při politických jednáních kolem eura," píše publicista.

Pokud by se referendum přecejen mělo konat, do hry by prý navíc vstoupily populistické argumenty a byl by to souboj pseudoargumentů cílených na city a ne na rozum. "Už dnes kolují fámy, jako například že proti přijetí eura lobbují politici s korupčními penězi v hotovosti, které nelze legalizovat. Nesmysl? Jen si vzpomeňte, kolik nesmyslů a lží dostalo Miloše Zemana na Hrad v lidovém hlasování, a to nebyla žádná propagandistická bitva kolem odpovědi typu ano nebo ne," tvrdí.

Českým reprezentacím prý chybí hlavně politická odvaha a touha po experimentu, od rakouského sněmu přes první republiku až do dneška. "Ani pro, ani proti přijetí eura dnes neexistují argumenty natolik přesvědčivé, že by stálo za to za ně lámat vaz," dodal s tím, že nezbývá, než vyčkávat.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff ODS EUR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy