Podrazy v koalici? Babiš se na sjezdu ostře pustil do ČSSD

Praha - Andrej Babiš, šéf hnutí ANO a ministr financí, se dnes na sjezdu při svém úvodním projevu kriticky vyjádřil na adresu ČSSD. Podle něj ANO při vstupu do vlády věřilo, že koalice je partnerství bez podrazu, ale není tomu tak. Také mu vadí, že si sociální demokracie zavazuje voliče z veřejných peněz.

"Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazu. Samozřejmě není tomu tak," komentoval Babiš období před více než rokem, kdy ANO vyjednávalo o koalici s ČSSD a lidovci. Dnes by prý byl tvrdší. Za naivní označil, aby ČSSD měla při podobném výsledku osm členů vlády a nominovala šéfa Legislativní rady vlády. Také měl prý trvat na transparentních tocích ve zdravotnictví. Za rok ve vládě má ale podle něj ANO více zkušeností, vědomostí a sebevědomí a nenechá se "mediálními hrátkami tlačit tam, kde by to bylo nevýhodné".

Babiš uvedl, že jeho hnutí vzniklo kvůli politickým stranám, které podle něj neplnily 25 let po revoluci svoji úlohu a které nakonec stát řídily "kmotry přes milenku premiéra". Jasně se přitom vymezil především proti koaliční sociální demokracii, která si podle něj přehnaným rozdáváním z veřejných prostředků zavazuje voliče.

"Naší mantrou je daně nezvyšovat a přitom důsledně vybírat," prohlásil také Babiš. O možném zvyšování korporátních daní nebo zavedení sektorové daně přitom opakovaně mluví právě sociální demokraté. "Jasné říkáme, že naším hlavním cílem je dobře fungující, prosperující a právní stát," poznamenal dále Babiš.

Ten dnes také vyzval veřejnost, aby se více zapojila do politiky. Poprosil občany, aby o angažmá alespoň přemýšleli. "Nejsme výtahem k moci, ale nejsme ani klasická politická strana," podotkl.

Na Babišova slova na Twitteru zareagoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, který uvedl: "Ne vše se nám vždy povedlo, ale ČSSD může být na svou minulost hrdá. Může být na svou minulost hrdý pan Babiš?"

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Hnutí ANO koalice

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy