Legislativní tunel v Česku? Úsvit varuje před energetickou novelou

Praha - Dnes proběhl za účasti předsedkyně Energetického regulačního úřadu odborný seminář na téma „Rizika a finanční dopady novely energetického zákona. Tento zákon, který by měl být zítra projednáván ve druhém čtení, je ukázka toho, jak se u nás v ČR dělají legislativní tunely. Uvedlo to hnutí Úsvit v tiskové zprávě.

"Podle všeho totiž máme před sebou další loupež velikosti fotovoltaickému tunelu. Diagnóza špatného zákona je pořád stejná – nestandardní projednávání na vládě, negativní dopady hodnocení RIA, pospíchání v Poslanecké sněmovně, která dostala stovky pozměňovacích návrhů, ve kterých se nikdo nevyzná a hlavně – nepropočítání dopadů, který bude zákon mít," píše Úsvit.

Hnutí tvrdí, že se nabízí srovnání s podobným fotovoltaickým tunelem. Tenkrát ministerstvo průmyslu předpokládalo, že nám obnovitelné zdroje zvýší cenu elektřiny asi o procento, ale zmýlilo se o celý bilion korun a přibližně podhodnotilo svůj odhad o 3000 procent.

"My budeme žádat o stažení a aby se tento zákon dopracoval," řekl Marek Černoch, předseda poslaneckého klubu. "A v případě, že nebudeme vyslyšeni, tak se samozřejmě budeme snažit zabránit přijetí této novely, protože z našeho pohledu se opravdu jedná o velké navýšení cen energie a v rámci občanů to není možné riskovat," dodal.

K novele se ve Sněmovně sešly stovky pozměňovacích návrhů. Novela například mění způsob platby poplatku za elektřinu z obnovitelných zdrojů tak, že místo přirážky k ceně elektřiny se bude poplatek odvíjet od kapacity hlavního jističe. Podle ERÚ si to mimo jiné vyžádá změnu milionů smluv.

Pozměňovací návrhy k novele například umožní, aby se fotovoltaická elektrárna rozdělila na menší, tím by unikla povinnosti platit solární daň. Zůstal by jí ale zachován nárok na podporu. Podle ERÚ může státní rozpočet jen na této položce přijít až o dvě miliardy korun ročně.

Ministerstvo průmyslu, které zákon předložilo, na začátku února ale sdělilo, že novela zákona bude mít finanční dopad v řádu několika set milionů korun.

Proti tomu se ostře ohradil právě ERÚ, jeho mluvčí Jiří Chvojka v únoru uvedl, že podle neoficiálních informací, které má ERÚ od firem k dispozici, se náklady budou pohybovat okolo 150 miliard korun. Jejich část by pak mohly společnosti promítnout do koncových cen.

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie zákony Energetika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy