Kohout uctil památku československých vojáků v Británii

Cholmondeley - Ministr zahraničí Jan Kohout a šéf generálního štábu Vlastimil Pick v neděli položili věnec k památníku československé armády v zámeckém parku v Cholmondeley v hrabství Cheshire u příležitosti 70.výročí ustavení československých ozbrojených sil ve Velké Británii.

"Toto místo, které připomíná turbulentní události druhé světové války, je také významným milníkem v historii obou zemí," prohlásil Kohout s tím, že výročí je příležitostí k zastavení a ke vzpomínce. "K reflexi nad osudem těch, kteří riskovali své vlastní životy v boji za naší svobodu. K reflexi nad tradicí vztahů mezi našimi zeměmi, k reflexi o svobodě a její ceně," dodal.

Vzpomínkového obřadu se účastnilo i několik veteránů z druhé světové války, například 92letý armádní generál v.v. Tomáš Sedláček, příslušník československého protinacistického odboje a politický vězeň komunistického režimu. "Jejich odhodlání, vlastenectví a hrdinství nesmí být zapomenuto, zvláště pak u těch, kteří zaplatili tu nejvyšší cenu," poděkoval veteránům ministr. Tehdejší události a spolupráce jsou podle Kohouta základem dnešních výborných česko-britských vztahů.

Související

Pentagon Původní zpráva

Pentagon pro EZ: Žádné americké jednotky na Ukrajině nejsou. Ministerstva obrany exkluzivně promluvila

Server EuroZprávy.cz přináší exkluzivní vyjádření od resortů obrany USA, Německa, Francie, Kanady, Nizozemska a Litvy k tomu, jestli se na území Ukrajiny nacházejí jejich vojenské jednotky. Všichni to kategoricky odmítli a naopak uznávají, že ukrajinským vojákům pomáhají s výcvikem na území Severoatlantické aliance. Řádově jde o desítky tisíc vycvičených mužů. 

Více souvisejících

Armáda Jan Kohout

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy