Ťok i Skanska by měli podle Sobotky dát informace okolo možné korupce

Brusel - Ministr dopravy Dan Ťok i stavební společnost Skanska by měli nabídnout "maximum informací" v souvislosti s možnými podezřeními z korupce, na která tento týden upozornil Český rozhlas. Novinářům to dnes v Bruselu řekl premiér Bohuslav Sobotka s tím, že téma bude určitě zmíněno příští týden při jednání vlády.

Hovořit o něm chce premiér a předseda ČSSD také s místopředsedy kabinetu a lídry koaličních KDU-ČSL a Hnutí ANO Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem.

Právě Babišovo hnutí Ťoka do vlády vyslalo, někdejší šéf Skansky loni v prosinci nahradil Antonína Prachaře. Český rozhlas tento týden uvedl, že švédští interní auditoři Skansky údajně v roce 2011 zjistili, že česká pobočka, kterou tehdy vedl právě Ťok, vyvedla ze svého hospodaření nejméně 100 milionů korun, uvedl rozhlas. Peníze měly putovat na úplatky do firmy, s níž Skanska spolupracovala na dostavbě silnice R7. Ťok i Skanska odmítli, že by šlo o korupční jednání.

"Myslím si, že teď je ten míč na straně pana Ťoka. Je důležité, aby tu situaci podrobně popsal, aby objasnil svoji roli v celé záležitosti, kterou tam hrál. Aby dal na stůl maximum informací," prohlásil dnes Sobotka. Ťoka k tomuto kroku už po zveřejnění věci jednou vyzval. Dnes dodal, že ministr by měl dostat prostor k obhajobě a předložení informací, z nichž bude zřejmé, že neselhal.

Podle premiéra však stejná výzva platí také pro samotnou stavební společnost. Jedná se totiž podle něj nejen o otázku pověsti ministra Ťoka, ale také firmy Skanska.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Dan Ťok (ministr dopravy) Skanska

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

Černý kašel není jediný. SZÚ upozornil na jiné nemoci s podobnými příznaky

Za uplynulý týden přibylo 1 266 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Celkem se již letos potvrdilo 12 239 případů onemocnění. Ústav v aktuální zprávě upozornil i na jiné nemoci, které se podobají černému kašli.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy