"Puč" v Úsvitu eskaluje:Jde jim o miliony ze stranické pokladny, stopy vedou k Bártovi, tvrdí Okamura

Praha – Rozhodčí komise hnutí Úsvit dnes zveřejnila zprávu o hospodaření strany. A pro předsedu nedopadla dobře. Komise vyzvala Tomia Okamuru, aby vrátil část financí, a poslanecký klub ho nakonec vyloučil. Stejný osud potkal i Radima Fialu.

Okamura by podle zprávy komise měl do stranické pokladny vrátit více než tři čtvrtě milionu korun. „Komise je toho názoru, že by Tomio Okamura měl vrátit částku ve výši 560 tisíc korun, která mu byla uhrazena za plán předvolební kampaně pro doplňovací volby do senátu a Evropského parlamentu," uvedl rozhodčí komise Jiří Štěrba, podle kterého by tuto práci měl předseda plnit z titulu své funkce. Proto by za práci neměl dostávat další peníze.

Kromě oho by měl předseda straně vrátit úrok ve výši 200 tisíc korun. Podle Štěrby by navíc Tomio Okamura a Radim Fiala měli vyvodit zodpovědnost. Fiala byl totiž revizorem hnutí. Podle komise ale nepostupoval podle stanov hnutí a nepředkládal potřebné doklady.

Strana má podle komise pohledávky u dodavatelů ve výši 3 653 000 korun, u banky pak asi 6 660 000 korun. Na účtu strany je ale přitom jen necelých 13 tisíc korun. Smlouvy s některými firmami, jako ATM a 10 minutes jsou navíc podle předsednictva podezřelé a proto by měly být vypovězeny.

„Výše uvedené výdaje komise považuje za zcela neefektivně vynakládané s tím, že od září do prosince tímto způsobem hnutí prohospodařilo částku asi 5 000 000 Kč. Další plánované výdaje ve výši 20 000 000 Kč jednoznačně nedoporučujeme," dodal Štětina za celou komisi.

„Co se týče financí hnutí Úsvit, vždy jsem jednal pouze v širším konsensu za souhlasu dalších osob z předsednictva hnutí. A kdokoli z členů předsednictva mohl kdykoliv jakýkoliv návrh odmítnout, což jsme také běžně dělali," uvedl již dříve v prohlášení předseda hnutí Úsvit.

Klub Úsvitu vyloučil Okamuru a Fialu

Počet členů frakce Úsvitu klesne na 12. Z hnutí Úsvit v něm zbude jen Černoch. Zbývající poslanci jsou z řad nestraníků a Věcí veřejných.

„Tím, že nás s kolegou Fialou vyloučili, je to myslím jasné. Chtěli jsme, aby byla prošetřena podezřelá smlouva, ve které figuruje jeden z pučistů. Ten už z rozpočtu strany získal 30 milionů a dalších 30 by měl ještě dostat. Když jsem na to upozornil, začalo se dít tohle," komentoval situaci pro server Eurozprávy.cz Tomio Okamura, který zároveň poukázal na to, že v této věci už podnikli s Jaroslavem Novákem nezbytné kroky.

Okamura a zakladatel hnutí Jaroslav Novák upozorňují na hrazení kampaně před loňskými komunálními volbami. Existují podle Nováka důkazy o tom, že lidé napojení na Věci veřejné Úsvit tunelují. Okamura s Novákem zpochybnili i prověrkovou komisi. „Kroky vedou k Vítu Bártovi," uvedl pro Eurozprávy Okamura.

Podle politika také není pravda, že by stranická pokladna byla na nule, jak tvrdí komise. „Úsvit vůbec není v mínusu, zbývá tam minimálně 20 miliónů korun do konce volebního období," říká rázně Okamura.

Spory v devítičlenném Úsvitu naplno propukly, když se v únoru většina poslanců rozhodla založit nové politické uskupení. Okamura jejich jednání označil za puč a pokus o převzetí uskupení. Hnutí za sebou ale nemá, názor většiny poslanců totiž potvrdily předsednictvo a konference všech členů.

Okamura se chce o dalším postupu poradit s Fialou, který je nyní v zahraničí. „Zvolíme takovou variantu, abychom mohli plnit program pro voliče," řekl.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Hnutí Úsvit přímé demokracie Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 22 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy