"Rebelové" ODS dostanou odškodné za gigantickou nezákonnost

Praha - Podle informací serveru justice.cz se ministerstvo spravedlnosti dnes odpoledne dohodlo s exposlanci Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem na ukončení sporu o odškodnění za jejich trestní stíhání a pobyt ve vazbě z důvodu obvinění pro spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

Bývalí poslanci se u soudu domáhají zadostiučinění za nemajetkovou újmu v celkové výši 9 495 000 korun. Navíc žalobci požadují i vyplacení zákonného úroku z prodlení ve výši 8,05% ze všech nároků ode dne 17. 7. 2014 do zaplacení, plus náhradu nákladů řízení.

Ministerstvo i exposlanci dnes uzavřeli dohodu o narovnání, kterou zašlou do tří dnů příslušným soudům zároveň s návrhem na uzavření soudního smíru.

Obsahem dohody o narovnání je skutečnost, že po nabytí právní moci soudního smíru vyplatí Ministerstvo spravedlnosti bývalým poslancům pouze část nákladů obhajoby a náhradu ušlého výdělku a zadostiučinění za omezení osobní svobody během pobytu ve vazbě vypočtené podle judikatury Nejvyššího soudu.

Marek Šnajdr obdrží celkem 524 500 Kč, Ivan Fuksa 847 502,40 Kč a Petr Tluchoř 507 489 Kč. Ministerstvo spravedlnosti zároveň uveřejní omluvu všem třem exposlancům. V soudním sporu exposlanci požadovali celkem zhruba 9,5 milionu korun.

Advokáti exposlanců jsou s dohodou spokojení. Šnajdrův právník Lukáš Trojan ČTK řekl, že dohoda vycházela z návrhu jeho klienta. "Jsme rádi, že tento příběh, který začal tak smutně, skončí nějakou katarzí," dodal. Cílem podle něj nebylo žádat po daňových poplatnících peníze, ale šlo hlavně o omluvu od státu. Částka je prý výsledkem kompromisu ohledně náhrady nákladů za právní zastoupení.

Podobně se vyjádřil také Tluchořův obhájce Marek Nespala. "S povděkem přijímáme, že se Česká republika postavila čelem k této gigantické nezákonnosti," uvedl.

Trojice zákonodárců si podle vyšetřovatelů nechala slíbit "trafiky" v podobě lukrativních míst ve státní firmě výměnou za to, že se vzdají poslaneckého mandátu, a umožní tak podpořit tzv. stabilizační balíček vlády Petra Nečase. Nejvyšší soud ale dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a nelze je trestně stíhat.

V případu údajných trafik jsou obviněni expremiér Petr Nečas, jeho současná manželka Jana Nečasová, dříve Nagyová, a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové vedly k pádu vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti Marek Šnajdr Ivan Fuksa

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy