Má se Zeman s unesenými Češkami setkat? Padaly ostré názory

Praha - Prezident Miloš Zeman se nesetká s propuštěnými Češkami, které se vrátily po dvou letech, kdy byly drženi v zajetí do vlasti, řekl v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Podle některých politiků je to v pořádku, neboť si už dívky vytrpěly dost, jiní prezidentův postoj nechápou.

"Pan prezident se nechce setkat s propuštěnými dívkami. Je to od něj velmi taktní a ohleduplné. Po přestálém utrpení by takový zážitek holky taky nemusely vydržet..." ohodnotil Zemanovo rozhodnutí na sociální síti místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzneberg se podle svých slov na rozdíl od prezidenta se s holkami vždy rád setkám, obzvlášť když je jedna z jeho rodného Písecka. "Ano, udělaly blbost, že jely po té nebezpečné silnici, ale i kdybych se s nikým nestýkal celý život, tak určitě taky nějakou blbost udělám... Hlava státu by měla každého občana, který vyvázl z nebezpečí, přijmout a těšit se z jeho záchrany," řekl Blesku.

"Je pravda, že tam dívky neměly jezdit a měly vědět, že je to tam nebezpečné. Ale stát je tu proto, aby našim lidem v takových případech pomáhal bez ohledu na to, jestli pochybili nebo ne. Všichni děláme chyby, hlavně že jsou dívky zdravé a rodina a přátelé šťastni, že se vrátily," tvrdí šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Podle ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka si už "vytrpěly dost, tak proč jim ještě přidávat..." Lidovec Cyril Svoboda se domnívá, že "je to jistým způsobem útok na lidskou důstojnost. Považuji to za velmi nevhodné vyjádření. Prezident jaksi kastuje lidi na ty, kteří byli uneseni jakousi vlastní vinou, a na ty, kteří byli uneseni bez vlastního zavinění."

"Dívky se před dvěma lety špatně rozhodly a zaplatily za to utrpením, které si ani neumíme představit. Nyní se potřebují dát dohromady a bude to těžké. Prezident by do ran dívek a jejich blízkých neměl sypat sůl. Když jim nemůže nebo nechce pomoci, ať alespoň mlčí. O přijetí ho, pokud vím, dívky nežádaly," tvrdí poslankyně ODS Miroslava Němcová.

Související

Více souvisejících

Unesené Češky v Pákistánu Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy