Hospodaření Okamurova Úsvitu? V hnutí je opět dusno

Praha - Prověrka hospodaření Úsvitu za rok 2014 dopadla bez výhrad, i když podezření z vyvádění peněz existují, řekl místopředseda hnutí a šéf jeho poslaneckého klubu Marek Černoch. Předseda Tomio Okamura ani jeho příznivci nebyli na dnešní členské konferenci přítomni. Vedení Úsvitu také vypovědělo smlouvy firmám ATM a 10 minutes.

Členská konference navíc Okamuru zavázala k tomu, aby vyjednal ukončení smlouvy se společností Celsianus, jež zajišťuje hnutí řadu činností.

"Pokud tak neučiní, konference vyzvala předsedu, aby převzal osobní a hmotnou odpovědnost za případné soudní spory a vzniklé náklady z vypovězení smlouvy se společnosti Celsianus, která je na dobu určitou a jež dle právních analýz byla Tomiem Okamurou uzavřena velmi nevýhodně bez řádné možnosti výpovědi," uvedl Černoch.

Konference vyzvala Okamuru podle místopředsedy a výkonného tajemníka Jana Zilvara k úhradě 560.000 korun za dodání plánu kampaně do Senátu a evropských voleb. Okamura měl jednat z titulu funkce, a ne jako politický podnikatel, řekl Zilvar. "Vyzývám předsedu, aby doložil ukončení smlouvy mezi předsedou hnutí Úsvit Tomiem Okamurou a fyzickou osobou Tomiem Okamurou na mediální služby za 47 milionů korun," řekl taky výkonný tajemník hnutí.

Výpovědi smluv a výzvy Okamurových odpůrců v hnutí vyplývají z prověrky hospodaření komisí, kterou vedl poslanec za Úsvit Jiří Štětina. Štětinova prověrka byla podnětem k Okamurovu a Fialovu vyloučení z klubu. Oficiální audit loňského hospodaření pro výroční finanční zprávu Úsvitu přitom dopadl "bez výhrad". Tento audit zkoumá účetnictví po formální stránce.

Obě křídla v hnutí se obviňují ze zbytečného utrácení, ve hře jsou údajně desítky milionů korun. Na smlouvu s firmou Celsianus poukazoval už dřív Okamura. Poukazoval na to, že za ní stojí jeden z "pučistů", člen předsednictva hnutí Josef Pisak. Firma už podle Okamury dostala od Úsvitu 30 milionů a stejnou sumu ještě dostat má. Dohodu se prý pokoušel vypovědět, ale neúspěšně kvůli tomu, že je k tomu nutný podle něho i Zilvarův podpis. Zilvar dnes uvedl, že chtěl počkat na závěry komise a nyní by výpověď podepsal.

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie Marek Černoch Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 46 minutami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy