Buran Schapiro? Analytik rozebral, jak Zeman uspokojil Kreml

Praha - Analytik think tanku Evropské Hodnoty Jakub Janda se zaměřil na zahraniční politiku, kterou vede prezident Miloš Zeman. Ve stručnosti ji shrnul jako "účast na slavnostní přehlídce ruské armády a následná brutální odpověď na kritiku amerického velvyslance."

Na počátku konfliktu stojí návštěva Zemana jako jediného prezidenta zemí EU na slavnostní přehlídce ruské armády. K jeho cestě americký velvyslanec v ČR na dotaz moderátora České televize poznamenal: "Není na mně nebo na kterékoli jiné zemi, abychom říkali českému prezidentovi, co má, nebo nemá dělat, a chápu, když prezident Zeman řekl, že je třeba vzdát hold obětem všech zemí v souvislosti s koncem druhé světové války. Symbolika toho, že možná je jediným vůdčím představitelem států EU, který bude stát na pódiu, sledovat vojenský pochod, když ta armáda vlastně destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je takové prekérní. Uvidíme, co se stane."

Janda na sociální síti upozorňuje, že ambasador je ústy své země a tudíž Shapiro pouze podotkl, že Zemanova účast jako jediného prezidenta zemí EU mezi Kimem a Putinem je dalším sdělením, že se necítí být součástí euroatlantické rodiny, která je ohrožena zbraňovými systémy, kterým Zeman odletí kynout. Nevstoupil tím podle analytika do domácí politiky České republiky, ale jako spojenci nám sdělil, jak jeho země vidí Zemanův zahraničněpolitický krok.

Hrad měl podle Jandy řadu možností, které seřadil od těch diplomaticky nejjemnějších, která se užívají vůči nejbližším spojencům:

1) nekomentovat to2) pozvat si velvyslance, aby mu to Hynek Kmoníček sdělil osobně3) požádat Ministerstvo zahraničí, aby to ambasádě oficiálně sdělilo, že se to Hradu nelíbí4) ambasádě nótou sdělit, že nepovažuje za vhodné, aby se velvyslanec takto vyjadřoval5) nechat Hynka Kmoníčka, aby veřejně sdělil, že nepovažuje velvyslancova slova za vhodná

Následují možnosti, které se nejbližším spojencům nedělají. "O to více proto, že v době ruské agrese a kremelské propagandy běžící na plné obrátky nechcete, aby vaše domácí kroky sloužili propagandě rozbíjející spojeneckou jednotu. Přesně to Zeman neudělal, tudíž je opět hvězdou ruských státních médií - pardon - tiskových oddělení Kremlu. Tento krok udělal vůči velvyslanci státu, který tato země ve svých bezpečnostních strategiích označuje jako garanta své bezpečnosti. Tedy nejbližšího spojence," podotkl Janda. Na škále diplomatické odvety tak zůstávají možnosti:

6) prezident veřejně řekne, že by se ambasador neměl takto vyjadřovat7) prezident veřejně řekne, že by se ambasador neměl takto vyjadřovat a dodá, že v jeho domě jsou pro velvyslance zavřené dveře.8) vyhostí nížšího diplomata z této ambasády9) velvyslance vyhostí

Janda dodává, že "ve stejný okamžik si prezident na Hrad zve Putinovy nejbližší spolupracovníky, od který si nechává platit dovolenou, případně k ruskému velvyslanci do jeho domu chodí s radostí pít."

K čemu celý ten tyjátr? "To jen abychom si ujasnili, že to není "buran Schapiro" versus "Zeman mu to vysvětlil, jak si zasloužil". Měl minimálně šest jemnějších možností, jak se vůči Shapirovi ozvat, ale zvolil tu skoro nejbrutálnejší. Přesně tak, aby byl Kreml spokojen," dodal Jakub Janda z think tanku Evropské Hodnoty.

Související

Více souvisejících

Jakub Janda (Evropské hodnoty) Miloš Zeman Andrew Schapiro

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy