USA chtějí špiclovat a šikanovat české politiky. Ransdorf se nevybíravě pustil do Schapira

Praha – Kolem sporu mezi Zemanem a velvyslancem USA už toho bylo řečeno hodně. Komunista Miloslav Ransdorf poukázal na další aspekt celé kauzy. Velvyslanectví USA v České republice vypisuje granty, které podle něj mohou zásadně zasáhnout českou politickou sféru.

Schapiro se podle komunisty diví, že Zeman neocení jeho upřímnost. „Těžko říct, jestli je drzý, nebo nedostatečně připravený na kariéru diplomata. Že by neznal vídeňskou Úmluvu o diplomatických stycích? Uniklo mu, že je povinen respektovat zákony hostitelské země, že se nesmí vměšovat do jejích vnitřních záležitostí a že svým jednáním porušil článek 41 odst. 1 Vídeňské úmluvy?" ptá se na svém blogu europoslanec za KSČM. Uznává sice, že velvyslanec dodal, že Zemanovi nemlže radit, zároveň ale poukazuje na fakt, že se Schapiro pohybuje na hranici doktríny o omezené svrchovanosti.

Komunista poukazuje na jeden fakt, který dosud v médiích v souvislosti s kauzou nikdo nezmínil. „Důležité je, co česká veřejnost téměř nepostřehla - že americká ambasáda letos vyhlásila grant pro neziskové organizace, který je oficiálně zaměřen na podporu protikorupčních projektů, na občanskou transparentnost, na zodpovědnost, na prosazování dobrého vládnutí," myslí si Ransdorf, podle kterého se pak nabízí otázka, co je ono správné vládnutí v České republice a proč to Spojeným státům tak leží na srdci.

Logická odpověď, která mnohé nepotěší podle místopředsedy KSČM je, že je to vládnutí, které je v souladu se zájmy USA. „Granty se týkají oblastí, jako je odpolitizování veřejné služby, financování politických stran, nebo dokonce Policie ČR a státních zastupitelstev. Granty fakticky otevírají cestu ke špiclování a šikanování českých politiků a českých institucí. České veřejnosti by neměl uniknout fakt, že někteří představitelé státního zastupitelství udržovali intenzivní styky s americkým velvyslanectvím," upozorňuje komunista a dodává, že se to týká třeba Lenky Bradáčové.

Ransdorf si nedokáže představit, že by v rámci vzájemné spolupráce vypsala Česká republika podobné granty v USA. „Tvrdím, že porušování mezinárodního práva je neomluvitelné, ať to dělá kdokoli, a platí to i pro supervelmoci. Bush například lhal, když mluvil o důkazech existence zakázaných zbraní hromadného ničení v Iráku. Generál Powell, tehdejší ministr zahraničních věcí USA, lhal na půdě OSN, že Američané vědí o iráckých zásobách zbraní hromadného ničení," vyjmenovává politik problematické zahraniční vztahy USA.

„Lže se dnes ve velkém stylu ve věci ukrajinské krize a o ruské politice, John Mearsheimer o těchto tématech psal na stránkách Foreign Affairs a v New York Times. Lež se stala normou americké politiky, kterou reprezentuje Barack Obama, nositel Nobelovy ceny míru. Alespoň propříště víme, co si máme o Nobelově ceně míru myslet," rýpnul si Ransdorf, podle kterého mají vypsané granty shromažďovat udání na český stát, politiky i instituce.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrew Schapiro Miloslav Ransdorf

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy