Jestli spíš nechce zavést rubl, rýpnul si do Zemana viceguvernér ČNB

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka jednal ve středu s Milošem Zemanem. Oba se shodli na tom, že je potřeba zintenzivnit debatu kvůli přijetí jednotné evropské měny. Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl má trošku jiný názor.

Premiér Sobotka zopakoval, že rok 2020 je nejbližší možný termín. Na stanovení takového termínu ale podle premiéra v koalici neexistuje shoda.

„Česká republika by se měla pohnout v diskusi o přejetí eura. Že by bylo vhodné stanovit konkrétní termín pro přijetí společné evropské měny a postupně pracovat na tom, abychom vytvořili podmínky pro přijetí eura," uvedl Sobotka. V debatě s prezidentem na toto téma prý bude pokračovat i v následujících měsících.

Poněkud jiný názor na věc má představitel ČNB. „Domácí měna slouží ekonomice dobře, není proto důvod hledat měnově politickou pomoc jinde," domnívá se viceguvernér Miroslav Hampl.

O plánech vlády a hlavně prezidentových vyjádřeních ale příliš mluvit nechtěl. „Nevím, jestli stojí zvlášť za to komentovat některé výroky pana prezidenta Zemana. V poslední době jsem měl pocit, jestli nechce u nás zavádět rubl," komentoval se smíchem poslední dění bankéř.

„Teď vážně, mám pocit, že euro není tématem dne. Pro mě není a byl bych rád, kdyby euro nebylo tématem této ekonomiky ještě řadu let. Možná napořád," dodal Hampl s tím, že on v této věci vystupuje pouze jako komentátor, protože přijetí jednotné evropské měny je politické rozhodnutí.

Související

Ilustrační fotografie.

Česká ekonomika by se měla co nejdříve navrátit k cenové stabilitě, řekl Hampl

Česká ekonomika by se měla co nejdříve navrátit k cenové stabilitě, "jinak bude trpět," řekl dnes v Otázkách Václava Moravce v České televizi předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Nesouhlasí proto se snahou České národní banky (ČNB) zanechat úrokovou sazbu na současných sedmi procentech. Měla by ji zvýšit, ale nedělá nic, doplnil. 
Ilustrační foto

Program Antivirus patrně vláda prodlouží. Kurzarbeit bude od nového roku, řekla Maláčová

Program Antivirus zřejmě vláda prodlouží o dva měsíce nebo až do konce roku. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to dnes řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Program nyní pokrývá období od 12. března do konce srpna, zaměstnavatelé a odbory požadují jeho prodloužení, někteří ekonomové ale byli pro jeho co nejdřívější ukončení.

Více souvisejících

Mojmír Hampl Miloš Zeman eurozóna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy