Zeman: Církev by měla rozšířit služby. Pak varoval před "zelenými předsudky"

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes zahájil třídenní návštěvu Středočeského kraje. Na setkání se zástupci kraje v budově krajského úřadu v Praze mimo jiné uvedl, že by církev měla rozšířit svoje sociální, zdravotní a další služby. Prý se s tím počítá v chystané dohodě mezi Vatikánem a ČR. Diskutovalo se též o Dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

"Do připravované dohody mezi Vatikánem a Českou republikou připravujeme doplnění o větu, že církev rozšíří svoje sociální, zdravotní, edukační a další služby. Protože po vyřešení církevních restitucí nelze tvrdit, že na to nejsou prostředky," uvedl Zeman, který by v tom viděl příležitost pro rozšíření hospicové sítě.

"Podle evangelia službou nemocným či strádajícím církev realizuje svou identitu. K této službě přistupujeme tak, abychom ji mohli poskytovat dnes i za sto let," řekl ČTK generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Požadavek, aby církev zřizovala více hospiců, Zeman stále opakuje. Katolická církev v ČR hospice a hospicovou péči provozuje již dvě desítky let a není podle ní ani zřejmé, zda je potřeba zřizovat těchto zařízení víc. V souvislosti s majetkovým vyrovnáním státu s církvemi plánuje investovat do školství, zdravotní i sociální oblasti.

Česká republika je jedinou zemí s katolickou tradicí bez smlouvy s Vatikánem. V roce 1990 byly sice navázány diplomatické styky, ale smlouva mezi oběma státy, která měla upravovat i postavení katolické církve v ČR, podepsaná v červenci 2002, nebyla dosud ratifikována.

O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

"Rozhodně si nedovedu představit, že by národní vláda a národní parlament měly při schvalování této smlouvy nulový význam," uvedl Zeman, který by to, přestože je prý eurofederalistou, považoval za příklon EU k unitárnímu státu a nikoli ke státu typu federace.

To, že tato smlouva má liberalizací obchodu přinést přibližně půlprocentní růst HDP navíc, je podle Zemana sice hezké, ale zatím to není podloženo konkrétními daty. "Chtěl bych tomu jako věčný životní optimista věřit," poznamenal Zeman, který by si nepřál, aby tato dohoda byla zatížena "zelenými předsudky".

"Pod tlakem zelených aktivistů se u nás v podstatě odmítají geneticky modifikované potraviny a je dokonce návrh, aby byl zákaz dovozu těchto potravin do Evropy ze Spojených států. Já bych chtěl jenom upozornit, že Američané jedí geneticky modifikované potraviny již více než 20 let, a i když jsou někdy obézní, tak to patrně není způsobeno tímto druhem potravin," prohlásil Zeman.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman Církev TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

včera

Mark Rutte

Mark Rutte se stane novým šéfem NATO, tvrdí Finsko

Finský prezident Alexander Stubb ve čtvrtek oznámil, že úřadující nizozemský premiér Mark Rutte je pravděpodobným kandidátem na nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Univerzity upozorňují na kolaps systému. Ministerstvo vnímá problém a shání peníze

Vysokoškolští pracovníci jsou nespokojeni se současným stavem vysokého školství. Již v pondělí se vydali protestovat do ulic v rámci iniciativy Hodiny pravdy, tentokrát pod heslem Kolaps systému. EuroZprávy.cz v tomto kontextu obdržely prohlášení od resortu školství s tím, že pro příští rok žádá o navýšení rozpočtu pro vysoké školy o šest miliard. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy