Boj za Islámský stát? Český zákoník je přísný, Úsvit chce přesto přitvrdit

Praha - V Poslanecké sněmovně se dnes konal seminář "Evropané ve službách Islámského státu". Hnutí Úsvit požaduje po vládě změnu zákona, aby byli postihováni nejen občané, kteří bojují v armádách cizích států, ale i za uskupení jako je IS. Vláda bude patrně proti takovému návrhu, stávající trestní zákoník je dle provedené analýzy dostačující.

Podle poslance Martina Lanka (Úsvit) spočívá problém současného trestního zákoníku v tom, že zakazuje službu jen u ozbrojených sil takového státu, který je mezinárodně uznaný. Proto Úsvit připravil novelu zákona, která skutkovou podstatu trestného činu "služba v cizích ozbrojených silách" rozšiřuje na službu u jakéhokoli jiného cizího činitele. To podle Lanka už zahrnuje i Islámský stát. Na odhalování takovýchto trestných činů by mělo být možné nasadit i odposlech.

Dnešního semináře se účastnili zástupci Bezpečnostní informační služby i Vojenského zpravodajství. Oba podle Lanka řekli, že v současné době nemají podložené informace, že by nějaký český občan bojoval v oblasti zahrnující Islámský stát. Podle analýzy ministerstva spravedlnosti, kterou ve středu projedná vláda, je současná úprava obsažená v trestním zákoníku dostatečná.

Trestní zákoník výslovně zakazuje "službu v cizích ozbrojených silách", které definuje jako "vojsko nebo ozbrojené síly jiného státu". Analýza však tvrdí, že podle stávajícího právního řádu lze potrestat službu českého občana nejen v armádě cizího státu, ale i v uskupení, které armádou žádného uznaného státu není.

Ministerstvo upozornilo, že trestný čin teroristického útoku není nijak vázán na místo, kde se ho pachatel dopustil. Vztahuje se tedy i na skutky, které český občan spáchal v cizině. Trestná je přitom i pouhá příprava související s terorismem, takže pod teroristický útok lze podřadit například i cestování za účelem účasti na útoku či účast nebo poskytování teroristického výcviku.

Základní sazba za teroristický útok je pět až 15 let vězení. Pokud pachatel navíc naplní některou zvlášť přitěžující okolnost - například způsobení těžké újmy na zdraví nebo škody velkého rozsahu - činí trestní sazba 12 až 20 let, přičemž lze uložit i výjimečný trest, tedy až doživotí.

Ministerstvo dodalo, že na službu v armádách cizích států dopadá až pětiletá základní sazba, která se za stavu ohrožení státu či za válečného stavu zvyšuje až na deset let odnětí svobody. Tohoto trestného činu se dopustí český občan, který službu koná v rozporu s branným zákonem - tedy bez povolení prezidenta republiky.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Hnutí Úsvit přímé demokracie Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy