Sněmovna posvětila evropskou úmluvu o ochraně dětí

Praha - Sněmovnou dnes hladce prošla úmluva Rady Evropy z roku 2007, která se týká ochrany dětí proti sexuálnímu vykořisťování a pohlavnímu zneužívání. Její přijetí je podle vlády v souladu s ústavním pořádkem a nevyžádá si žádné nároky na státní rozpočet.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) dnes poslancům potvrdil, že po schválení úmluvy nebude nutné měnit další zákony. Přijetí úmluvy má ještě zřejmě na červnovém zasedání potvrdit Senát.

Úmluva si klade za cíl kriminalizovat sexuální zneužívání dětí včetně případů, kdy je takové zneužití spácháno v rámci rodiny nebo za použití násilí. Pamatuje také na preventivní opatření týkající se výběru a školení osob pracujících s dětmi nebo osvěty mezi dětmi s ohledem na rizikové situace.

Mezi další cíle úmluvy patří zavedení programů na podporu obětí a telefonických a internetových linek důvěry. Úmluva také nabádá občany k ohlašování podezřelých incidentů. Pamatuje rovněž na možné zneužívání dětí prostřednictvím informačních technologií.

Úmluva navíc umožní, aby soudy při posuzování sexuálního násilí na dětech zohlednily odsouzení pro obdobné zločiny, kterého se pachatel dopustil na území jiného členského státu.

V současné době je mnoho forem i možností a různých projevů násilí, které mohou být proti dětem použity. Někteří pachatelé používají pohrůžky, nátlak, podplácení a útočení na city dítěte. Vždy jde o útok na nevědomost dítěte, které neví, kam se má obrátit o pomoc.

Doporučení dětem:- neposkytovat internetovým „kamarádům" svůj e-mail, číslo telefonu- nesdělovat jméno a příjmení nebo dokonce adresu bydliště či název školy- nesetkávat se s těmito lidmi bez doprovodu rodičů nebo jiných osob- nezatajovat před rodiči s kým si dopisují nebo s kým se chtějí setkat- v žádném případě nezasílat na vyžádání svoji fotografii, žadatelé ve většiněpřípadech zasílají foto, které patří jiné osobě.- na agresivní e-maily nereagovat a oznámit rodičům

Doporučení rodičům:- rodičovský dohled a stanovení pravidel při užívání internetu- některé programy spouštět v počítači pod heslem, nastavit zakázání vymazání historiemožnost získat informace, kde se dítě na internetu pohybovalo- zabezpečit počítač programem tzv. rodičovská kontrola - vytvořit seznam povolených stránek- poučte děti, aby nedocházelo k nedorozuměním a křivým obviněním!- zakázat dětem posílat osobní fotografie neznámým lidem- vysvětlit riziko při spuštění webové kamery, informace o dítěti a obydlí- různá svoje hesla nezanechávat uložená v počítači ani čísla bankovních účtů- pokud se někdo pokouší přes internet dítě zneužívat nebo vydírat, oznamte případ na policii

(Zdroj: Policie.cz)

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna týrání a zneužívání dětí děti

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy