Bič na zlodějíčky: Centrální registr přestupků je těsně před schválením

Praha - Sněmovna by měla schválit zavedení registru vybraných přestupků s některými změnami. Do registru, který má podle vlády přispět k boji s drobnou kriminalitou, by se proti původní vládní předloze neměly zapisovat přestupky v rybářství. Delikty by se měly evidovat tři roky, nikoli pět let. Do registru by neměly mít přístup navzdory zápornému stanovisku ministerstva vnitra úřady finanční a celní správy. Poslancům to dnes doporučil ústavně-právní výbor, který se novelou zabýval před závěrečným rozhodováním ve Sněmovně. To se uskuteční patrně v červnu.

Do normy se patrně dostane i úprava, podle níž by se lidé nedostali k vlastnímu opisu z centrálního registru přestupků, a to kvůli jejich vlastní ochraně. Poslanci se obávají toho, že opis by pak například mohli žádat vedle výpisu z trestního rejstříku zaměstnavatelé po uchazečích o zaměstnání. Naopak lidé s datovou schránkou by měli mít možnost žádat o výpis z trestního rejstříku elektronicky prostřednictvím portálu veřejné správy. Nemuseli by tedy chodit na jakýkoli úřad nebo kontaktní místo veřejné správy.

Výbor nedoporučil několik pozměňovacích návrhů Marka Bendy (ODS). Benda chtěl, aby do rejstříku přestupků nemělo přístup státní zastupitelství kromě trestních věcí, zpravodajské služby a orgány nemocenského pojištění. Poslanci opoziční ODS byli nakonec jediní, kteří ve výboru zavedení registru přestupků nepodpořili.

Nynější vládní předloha opustila starší záměr, podle kterého by se z opakování vymezených přestupků stal trestný čin. Předpokládá jen vyšší postihy za opakované páchání vybraných přestupků.

Přísnější trestání recidivy se má podle vládního návrhu týkat například drobných krádeží, opakovaného rušení nočního klidu, znečišťování veřejného prostranství či méně závažných ublížení na zdraví. Opakovaného přestupku se dopustí ten, kdo jej spáchá do jednoho roku poté, co ho správní orgán uzná vinným z předchozího přestupku.

Recidivistům se zvýší horní hranice pokuty, kterou je za přestupek možné uložit, o polovinu. Za opakovanou drobnou krádež by tak zloděj místo pokuty do 20.000 korun musel zaplatit až 30.000 Kč. Za opakované založení černé skládky bude místo 50.000 Kč hrozit až 75.000 korun.

Novela také obecně zvyšuje pokuty, které je možné za přestupky uložit. V blokovém řízení to má být místo současné tisícikoruny až 5000 korun, pokud přestupkový zákon neumožňuje uložení pokuty vyšší.

Registr přestupků bude existovat při rejstříku trestů. Úřady by do něj měly zapisovat především přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale i některé další přestupky, s jejichž spácháním spojují zákony určitě právní důsledky - například nemožnost vydání zbrojního průkazu či nemožnost vykonávat práci strážníka.

Související

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna přestupky zákony

Aktuálně se děje

před 36 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy