Zpřísní se hospodaření stran? Legislativní rada schválila tento návrh

Praha – Na volební kampaň maximálně 80 milionů, na kandidáta do senátních voleb 3,75 milionu, do krajských voleb 5 milionů a do evropských 50 milionů korun za stranu. I tak by mohlo vypadat financování kampaní, pokud projde novela zpřísňující hospodaření stran.

Novelu dnes schválila legislativní rada. Kromě částek na kampaň také stanovuje, že na hospodaření stran by dohlížel nezávislý úřad. Dnes je stanovený limit jen v prezidentské kampani. Finance nesmí přesáhnout 50 milionů korun.

Návrhy nyní projedná vláda, v případě přijetí se jimi bude zabývat parlament. Strany podle novely o politických stranách budou muset používat ke svému financování transparentní bankovní účty, vykazovat podrobnější přehled výdajů ve výročních finančních zprávách včetně výdajů na volby a zveřejňovat tyto zprávy na internetu.

Ke sporným ustanovením patřilo nastavení limitu pro dary od fyzických osob i firem nebo možnost pro zavedené strany založit politický institut jako veřejně prospěšnou právnickou osobu, které by byly státem podporovány. To by podle Nikoly Hořejší z iniciativy Rekonstrukce státu mohlo přispívat tomu, že strany budou zákon obcházet. Takové financování by totiž kontrole specializovaného úřadu nepodléhalo.

Rada schválila rovněž novelu o střetu zájmů, která by měla odstranit roztříštěnou evidenci oznámení politiků o jejich vedlejších příjmech a darech i zhoršenou veřejnou či institucionální kontrolu. Návrh novely zákona má tyto nedostatky minimalizovat či naprosto odstranit. Evidenčním orgánem by se podle návrhu mělo stát ministerstvo spravedlnosti.

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politika hospodaření Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy