Prověrka na stupeň "tajné" nic neznamená, upozorňují vnitro aktivisté

Praha - Bezpečnostní prověrka náměstka ministra vnitra Michala Moroze na stupeň "tajné" negarantuje jeho kompletní prověření, jak sliboval ministr vnitra Radek John (TOP 09) nebo premiér Petr Nečas (ODS). V pondělí na to upozornil Růžový panter, nevládní organizace zaměřená na boj proti korupci.

"Vydání osvědčení NBÚ o bezpečnostní způsobilosti na stupeň "tajné", pro které se ujal termín "bezpečnostní prověrka", v žádném případě negarantuje kvalitativně úplné a kompletní prověření konkrétní osoby," uvedl v tiskové zprávě Růžový panter. Výroky premiéra Petra Nečase a ministra vnitra Radka Johna o prověrce Michala Moroze proto považuje jako nekompetentní a zavádějící.

NBÚ totiž při prověřování fyzických osob na stupeň "tajné" podle zákona může i nemusí požádat o zpravodajské služby, aby zajistily k žadateli bližší informace, například nevlastní-li anonymní akcie v podezřelé firmě, nebo jestli se nestýká s někým, kdo by mohl zneužít citlivé informace. Prověrkou na stupeň "tajné" se to však nemusí zjistit, ani pokud NBÚ o prověření tajné služby požádá. Růžový panter totiž upozornil, že ani zjištění takových informací neznamená jistotu, že prověrku dotyčná osoba nedostane. "Je čistě na NBÚ, jak informace vyhodnotí. Bezpečnostní řízení není veřejné a není možné jej jakkoli kontrolovat, a to ani skrze vládu či parlamentní komisi.

"Z tohoto důvodu je argument, že prověrka na stupeň "tajné" náměstka ministra vnitra Michala Moroze bude garantovat jeho absolutní loajalitu a bude vylučovat jakýkoli střet zájmů, zcela neplatný," upozorňuje organizace.

Stupeň prověrky "vyhrazené", na který se také odvolává ministr vnitra, není podle Růžového pantera prověrkou v pravém slova smyslu. Tu Moroz získal, působil na vnitru ještě před Johnovým příchodem v týmu exministra Martina Peciny. "Toto osvědčení nevydává NBÚ, ale statutární zástupce instituce, ve které se má dotyčná osoba seznamovat s utajovanými informacemi v tomto režimu, tedy v případě Michala Moroze je to ministerstvo vnitra," upozorňuje tiskové prohlášení s tím, že pro vyhrazené "zaměstnavatel ověřuje zletilost, způsobilost k právním úkonům a trestní bezúhonnost osoby".

"Pokud se tedy ministr vnitra Radek John odvolává ve svých vyjádřeních na tento stupeň prověření u svých podřízených pracovníků ve smyslu prokázání garance spolehlivosti a loajality, svědčí to o hrubé neznalosti této problematiky," podotkl Růžový panter.

"Bohužel se stalo velkým nešvarem některých politiků, úředníků i podnikatelů, že se skrze osvědčení z NBÚ snaží domoci pozitivního vnímání své osoby u veřejnosti," varuje prohlášení s tím, že má za úkol garantovat ochranu tajných informací státu, EU a NATO, nikoli dotvářet image dotyčných osob. "Toto by v žádném případě nemělo být smyslem existence NBÚ," pokračuje prohlášení. Růžový panter připomněl, že prověrkou se dříve zaštiťoval například Stanislav Gross, Ivan Langer, Jan Klas nebo Martin Barták.

Náměstka Michala Moroze jmenoval ministr vnitra Radek John, ač v počátku nebylo jasné, kdo jej nominoval. TOP 09 od Moroze dala ruce pryč. V případě Moroze se zmiňuje jako riziko jeho vazby k bezpečnostním agenturám a prostřednictvím jeho otce i napojení na osoby z předlistopadových tajných služeb. John i Nečas prohlásili, že jim bude stačit bezpečnostní prověrka na stupeň tajné, aby rozptýlila případné pochybnosti.

Související

Radek John

ČSSD se musí omluvit Johnovi za označení tunelář

Praha - ČSSD se musí omluvit bývalému předsedovi Věcí veřejných Radkovi Johnovi za to, že ho strana v minulosti označila za tuneláře. Rozhodl o tom pražský městský soud, kde John na sociální demokraty podal žalobu.
Radek John

Radek John se stydí. Za policii a za...

Praha - Publicista, moderátor, spisovatel a exministr vnitra Radek John se stydí za českou policii i za své spoluobčany. Uvedl to v reakci na sobotní demonstrace proti islamizaci Evropy.

Více souvisejících

Radek John Michal Moroz

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Napětí mezi Ruskem a Francií. Podle Moskvy se zvyšuje riziko přímého střetu

Napětí mezi Ruskem a Francií se v posledních dnech opět zvyšuje. Paříž podle mluvčí ruského ministerstva zahraniční Marije Zacharovové prohlubuje svou angažovanost v konfliktu na Ukrajině a zvyšuje riziko přímého střetu s Moskvou. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy