Nové politické uskupení v ČR: Úsvit se spojil s Národními zájmy

Praha – Hnutí Úsvit bývalo často kritizováno kvůli malému počtu členů a kvůli nezájmu o jejich přijímání. V minulosti měla strana pouze členů. To se ale mění, aktuálně jich je 155, hnutí se navíc oficiálně spojila v jedno uskupení se stranou Národní zájmy.

V minulosti bylo členem Úsvitu pouze devět lidí, po odchodu některých členů kvůli vnitrostranickým sporům i méně. Tento krok by měl vše změnit. „Proto jsme mohli přijmout nové plnohodnotné členy strany, kteří již vytvářejí krajské regionální a místní struktury," poznamenal. O přijímání dalších členů bude nyní podle něj rozhodovat předsednictvo.

Hnutí si zatím ponechává jméno Úsvit přímé demokracie. „Uvidíme, jestli tomu tak bude i po srpnové konferenci," řekl ČTK Černoch. Na ní si strana na začátku srpna zvolí nové vedení, a to včetně nového předsedy.

„Podle nových stanov o finančních otázkách bude rozhodovat 30 členné grémium na základě průběžného dohledu finančního výboru. Všechny smluvní vztahy hnutí prochází revizi s cílem ukončení všech původních závazků do konce tohoto roku," uvedl také Černoch.

Návrh na založení nové strany vznikl v době rozepří mezi většinou poslanců hnutí a jeho tehdejším šéfem Tomiem Okamurou. Nezávislí poslanci z Úsvitu poté založili stranu Národní zájmy, předsedou se stal poslanec Petr Adam. Po odchodu Okamury a Radima Fialy z hnutí a založení vlastní strany se Úsvit a Národní zájmy rozhodly pro sjednocení.

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie Národní zájmy Marek Černoch

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy