Stát bude platit chudým i dovolenou a auto? Poslankyně „hrůzou nadskočila i se židlí"

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí přišla s převratným návrhem – aby podpořila tisíce chudých rodin, navrhuje jim dotovat ze státních financí připojení k internetu, dostat by prý mohly i počítač zdarma. Její plán ale nenašel pochopení u koaliční kolegyně Radky Maxové. To budeme „chudým“ platit i auta a dovolené?, zajímá poslankyni hnutí ANO.

Marksová podle serveru iHned.cz plánuje vydat v příštích pěti letech asi 400 milionů korun na připojení chudých rodin k internetu. Podle ní si pak sociálně slabší na internetu snadněji najdou práci, rozjedou podnikání a budou mít lepší přístup ke službám. „Cílem je, aby lidé ohrožení sociálním vyloučením mohli využít digitální technologie ke zlepšení svého postavení ve společnosti," cituje server Jiřího Vaňáska, ředitel ministerského odboru trhu práce.

Když to Maxová slyšela, doslova prý „hrůzou nadskočila i se židlí". „ Co bude stát dotovat příště? Mobily? Tablety? Notebooky? Dovolené? Značkové oblečení? Nebo třeba auta?" zajímalo by poslankyni hnutí ANO. Nejde prý o to, že by lidem, kteří na tom nejsou ekonomicky dobře, chtěla upírat nějaké požitky.

„Jde ale o to, že se tu začíná rozrůstat fenomén, že 'stát', respektive ekonomicky aktivní daňový poplatník, zaplatí naprosto vše. Včetně počítačů pro sociálně slabší, včetně her či brouzdání na internetu. Je totiž bláhové si myslet, že sociálně slabší lidé využijí sto procent času na počítači k nějaké smysluplné činnosti (nebo to chce ČSSD nějak kontrolovat?)," nechápe tento návrh Maxová.

Není jí také jasné, kdo by měl určit, která rodina potřebuje internet a která počítač. „Co když počítač po čase výhodně prodá, přijde stát s dalším? A bude taky stát počítač odborně servisovat? Všimli si na ministerstvu sociálních věcí, že existuje trh a na trhu připojení k internetu za několik stovek měsíčně? Všiml si stát, že mnohé obce poskytují připojení k internetu zdarma?" ptá se poslankyně ANO.

„A konečně: jak k takové podpoře přijdou lidé, kteří denně chodí do práce, odvádí daně, platí pojistky, nájmy, energie, splácejí hypotéky, starají se o děti, platí jim kroužky, vzdělání a nesou zodpovědnost za svůj život a život svých bližních? Podobnými zásahy sociálně slabším vlastně vzkazujeme, že jejich zodpovědnost není pro společnost nijak zásadní. Stačí si zase zažádat o další dávky, v nabídce je prostě vše, včetně internetu a třeba i toho počítače. A to hlavně pro ty, kteří v tom umějí chodit," varuje politička.

Je prý naivní domnívat se, že lidé, kteří nemají zájem pracovat, si budou zaměstnání prostřednictvím počítače hledat. Existují podle ní Úřady práce, poradenské a pracovní agentury, sociální pracovníci nebo jiné možnosti, jak práci hledat. Navíc připomíná, že na některých místech se lze k internetu a počítačům snadno dostat a bezplatně je využít.

Lidé podle Maxové musí být aktivní. „Tím, že jim dáme počítač s připojením na internet zdarma do postele, jim rozhodně nepomůžeme. Ale o opravdovou pomoc tu zřejmě nejde. Jde o to vypadat dobře před voliči. Proto takové nesmyslné a populistické nápady vznikají," dodává politička.

Související

Radka Maxová

Europoslankyně Maxová odchází z ANO. Babišovo hnutí podle ní jen rozdává peníze

Europoslankyně Radka Maxová opouští hnutí ANO. Maxová patřila k zakládajícím členům v současnosti nejsilnějšího politického uskupení v Česku. Uvedla, že se hnutí odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady má k jeho sociální politice a vadí jí, že hnutí už nestojí o její názory. Poslankyní Evropského parlamentu Maxová zůstane.
Radka Maxová

ANO zase může přijít o europoslance. Maxová zvažuje odchod z hnutí

Europoslankyně vládního ANO Radka Maxová, která byla přítomná při jeho vzniku v roce 2011, a tudíž patří mezi jeho první členy, avizovala, že zvažuje odchod ze strany. Důvodem je její nespokojenost se směrem, kterým se hnutí ubírá. Vadí jí nejen podpora ze strany komunistů, nýbrž i neochota pouštět se do některých kontroverzních a nepopulárních témat.

Více souvisejících

Radka Maxová Michaela Marksová-Tominová Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 39 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy