Euro je droga a nás zničí. Rozhodují o nás bez nás, zlobil se v ČT politik

Praha – I navzdory dění v eurozóně se mluví o přijetí eura i v České republice. To by mohlo přijít někdy po roce 2020. Současná situace nahrává spíše odpůrcům jednotné měny, měnit názor na přijetí eura ale není podle českého koordinátora pro přijetí eura nutné. Euro je integrační prvek a Česká republika je na tom prý lépe než Řecko. O tomto tématu se také bouřlivě debatoval v pořadu Události, komentáře.

Prezident Miloš Zeman už na dopolední tiskové konferenci Hradů ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že by Česko i nazále mělo vstoupit do měnové unie. „Pan prezident je sice i nadále přesvědčen, že ČR by měla vstoupit do eurozóny, ale na druhé straně plně přiznává protiargument, že finanční situace Řecka nepodporuje tento vstup, protože jako člen eurozóny by ČR musela platit řecké dluhy," uvedl hradní mluvčí.

Podle národního koordinátora pro zavedení eura v ČR Oldřicha Dědka však řecký krize bude vyřešena ještě před reálným vstupem Česka do měnové unie, rok 2020 uvedl jako nejbližší možný termín. „Chápu, že jste placen nebo jste tu od toho, abyste propagoval a připravoval na vstup do eurozóny, ale opravdu od vás neuslyšíme korekci sama sebe? Opravdu to fatální, co se událo v poslední době, nijak neovlivnilo vaše názory?" snažil se z něj moderátor David Borek dostat pravdu.

Podle Dědka je to sice těžká situace, ke změně názorů ale nejsou důvody. Eurozóna podle něj už pět let trvání řecké krize ukazuje, že je stabilní.

Euro je ideový projekt, ne ekonomický

S tím zásadně nesouhlasil předseda Strany zdravého rozumu Petr Hannig. Podle něj je euro ideový a ne ekonomický projekt. O ekonomiku se podle něj jednalo třeba při vzniku měnového systému v roce 1979. „ Byl dán rozptyl 2,5 % plus mínus. A už během dvou tří let se ukázalo, že je to nereálné. Některé státy jako třeba Itálie potřebují 6 %. Dostalo se to až k 15 % a dokonce Velká Británie v roce 1992 z toho systému vystoupila. Už se měli politici a ekonomové na toto dívat a euro měli ordinovat pouze těm státům, které na to mají,"oponoval Hannig.

Když moderátor nadhodil, že Česko má i podle skeptiků lepší podmínky pro přijetí eura, než mělo Řecko, měl Hannig jasnou odpověď. „To má, ale Česko má zase víc na to být úplně samostatné. Nepotřebuje euro. Spousta států nemá společnou měnu, a přitom je ekonomicky velice vysoko. Zaplaťpánbůh že nemáme tu měnu, protože jsme se přes ty události od roku 2008 až sem dostali poměrně dost dobře," myslí si předseda Strany zdravého rozumu.

Referendum o euru? Nesmysl

Referendum o euru by podle Dědka nemělo být vůbec. Upozorňuje na zkušenosti ze Švédska nebo Dánka a dodává, že referendum o euru nikdy nemůže být věcné, protože se vždy zvrhne na emocionální otázky. Dánsko ovládla otázka, jestli euro nezlikviduje sociální stát, Švédové se zase domnívali, že euro je záruka míru. „Argumenty ve prospěch eura jsou technické a lidé jim nerozumí," myslí si koordinátor pro přijetí eura. Argumenty při euro jsou podle něj nezáživné a lidi do varu nepřivedou, proto se vždy bude argumentovat emocionálními problémy.

Moderátor připomněl slova francouzského prezidenta Hollanda, který mluvil o nutnosti přikročit k jednotnému finančnímu rozpočtu eurozóny a k vytvoření užšího parlamentu složeného ze zemí platících eurem. „Nepamatuji si, že by tato fatálně a úplně revolučně nová myšlenka byla předložena českým občanům v referendu, když se hlasovalo o našem vstupu do Evropské unie," podotkl Borek.

Podle Dědka bylo ale už při vstupu do EU nutné počítat s tím, že se eurozóna vyvíjí, což je i součástí smluv. „Na tom není nic překvapivého, jestliže se demokraticky státníci demokraticky rozhodnou na nějakém posunu dopředu," uklidňoval Dědek.

Rozhoduje se o nás bez nás

„Demokraticky o nás bez nás, jako vždycky," rýpnul si Hannig. Na poznámku o tom, že evropští státníci jsou demokraticky voleni ve volbách, měl předseda Strany zdravého rozumu také jasnou odpověď. „Ale máme tady Lisabonskou smlouvu, proti které Strana zdravého rozumu velice tvrdě byla. A je takzvaná kvalifikovaná většina. To znamená, že bez nás mohou rozhodnout o nás," podotkl Hannig. Uznal sice, že Babiš je zásadový v tom, že nechce Řecku platit žádné peníze, ale stejně bude muset, protože kvalifikovaná většina o tom zřejmě rozhodne. „Já si myslím, že problém je ten, že Francie nikdy nebyla malým státem. Nerozumí emancipačním snahám Řeků, Slováků, všech. Já jsem veliký přítel EU. Ale euro EU zničí," prohlásil Hannig.

Toho se Dědek neobává. Velké země podle něj vysílají signály, že euro je osou evropské integrace a že na euru záleží. „Nevidím zde úbytek politické podpory tomuto projektu. Lidé dovedou být vykolejeni tím, co se děje v Řecku, ale od toho jsou politici, aby viděli dlouhodobé zájmy a nějakým způsobem podle toho jednali," má jasno koordinátor.

Řecký zápal plic

Na dotaz Borka, o tom, že Česká republika je na tom dobře ekonomicky a že ekonomika je podobná Německu, tak proč by nemělo vstoupit do EU, Hannig připomněl, že i někteří němečtí ekonomové a politici nesou s nelibostí německé členství v eurozóně. „Euro má tu vlastnost, že v některých zemích je podhodnoceno, jako v Německu, a v některých nadhodnoceno, jako v Portugalsku, Španělsku či Řecku. Ten rozptyl je tak velký, že to podvazuje ekonomický vývoj Evropy. Myslím si a nejsem prorok, buď se budeme držet strašně eura, ale EU se rozpadne. A nechci vidět, co se stane v Řecku. Totiž euro je pro Řeky droga, oni se o ni opírají. Ale já si myslím, že by se té drogy měli zbavit, protože když se vrátí k vlastní měně, ceny padnou dolů," dodává Hannig

Situaci přirovnává chřipce, se kterou člověk bojuje paralenem a nenechá teplotu, aby stoupla a dostala vás z nemoci pryč. Půjčky Řecku jsou ten paralen. Stejně potom vznikne zápal plic.

Související

česká národní banka

ČNB by měla využít situace a snížit hlavní úrok na nulu, soudí ekonom Dědek

Česká národní banka (ČNB) by měla využít současného prostoru k dalšímu uvolnění měnové politiky a snížit svůj základní úrok na technickou nulu. Agentuře Bloomberg to dnes řekl člen bankovní rady ČNB Oldřich Dědek. Banka by tak podle něj podpořila fiskální uvolňování. K dalšímu snížení základní sazby už minulý týden vyzval také Aleš Michl, další z členů rady ČNB.

Více souvisejících

Oldřich Dědek - Události komentáře peníze

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy