Poslanec Holík vystoupil z klubu Úsvitu, zamířil k Okamurovi

Praha – Hnutí Úsvit ztratilo dalšího poslance. Po odchodu bývalého předsedy Tomia Okamury a poslance Radima Fialy ze strany odešel Jaroslav Holík. Ten se přidá právě k nově založené straně Okamury Svoboda a přímá demokracie (SPD).

Holík spolu s Okamurou dnes oznámili, že poslanec přechází z hnutí Úsvit do SPD. Podle dřívějších informací z Úsvitu uvažoval Holík o odchodu z klubu už dřív. Frakce ho koncem dubna nechala odvolat ze sněmovních výborů.

Holík nezapomněl dodat, že mandát poslance získal za Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury, jak se hnutí dříve jmenovalo, přesto jeho členem nikdy nebyl. Také prý nesouhlasil s tím, aby sněmovní frakce po vnitřním rozkolu v Úsvitu Fialu a Okamuru vyloučila.

V klubu po sporech zůstal proto, aby se z něj nestal „osamělý pěšák", protože pak by nemohl prosazovat zájmy voličů. Zlom ale přišel ve chvíli, kdy se hnutí spojilo Národními zájmy, tedy hnutím, které založili nestraníci v klubu Úsvitu. V takovém subjektu už ale podle svých slov nemohl pokračovat.

Okamura potvrdil, že Holík se stal řádným členem jeho nového strany SPD, kromě něj do strany prý vstoupily desítky lidí. „Jestli s námi souhlasíte a chcete přímo přiložit ruku k dílu, staňte se našimi členy nebo přáteli na našem profilu hnutí SPD," vyzývá pravidelně své podporovatele na sociálních sítích Okamura. Postupně bude hnutí přijímat všech 5000 lidí, kteří se přihlásili, uvedl Okamura. Hnutí Úsvit bylo velmi dlouho jen devítičlenné, nyní už také přijímá nové zájemce.

Nedá se ale očekávat, že by do SPD vstoupili i další poslanci. Podle Fialy nové hnutí jiné poslance neoslovuje a o politiky z hnutí Úsvit prý také nestojí, protože jde o „pučisty".

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 23 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 55 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy