Tejc: Stát musí udělat maximum pro vydání Pitra do Česka

Praha - Prohlášení ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o tom, že vydání podnikatele Tomáše Pitra do České republiky není jisté, zhoršují pozici ČR ve snaze o jeho vydání do země. Stát musí udělat maximum pro vydání Pitra do republiky, uvedl ve čtvrtek stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc.

"Ministr Pospíšil by si neměl v tuto chvíli dělat alibi pro případný neúspěch, ale spíše o celé záležitosti mlčet a připravovat odpovědněji a kvalitněji žádost o vydání, než jak to činil v případě Radovana Krejčíře před několika lety," uvedl Tejc. Tehdy mohl být podle jeho slov omlouván pro svou nezkušenost, ale: "Nyní se musí naučit převzít odpovědnost za práci, kterou dělá a kde rozhodující nebudou slova před kamerou, ale výsledek."

Podle Tejce si již lidé v České republice zvykli na to, že spravedlnost je krátká na každého, kdo opustí české hranice a zároveň má na kontě několik miliard. V souvislosti s tím poukázal na případy uprchlých podnikatelů Viktora Koženého a Radovana Krejčíře. "Za doposud neúspěšný proces vydání Radovana Krejčíře z JAR nese jednoznačně odpovědnost ministerstvo spravedlnosti, které po většinu času řídil současný ministr Jiří Pospíšil. Jak v případě vydávání Radovana Krejčíře, tak dopadení Tomáše Pitra byla oprávněně Topolánkova vláda podezřívána buď z neschopnosti, nebo záměru ponechat oba na svobodě," prohlásil stínový ministr vnitra.

Ten následně ocenil několikaměsíční práci české policie ve vydání Tomáše Pitra. Pokud nebude vydán do ČR, bude to mít podle Tejcova názoru negativní vliv na práci policie v podobných případech. "Policii netvoří jen vybavení a technika, ale především lidé. Po trpělivé a vysilující práci policistů, která skončí zadržením pachatele, nesmí přijít bezmoc nebo neschopnost státu zajistit jejich postavení před soud nebo do věznice," vysvětlil Tejc s tím, že v takovém případě hrozí ztráta motivace takto složité případy řešit, stejně jako ztráta důvěry veřejnosti ve spravedlnost.

Švýcarská policie zadržela v pondělí na základě mezinárodního zatykače uprchlého podnikatele Tomáše Pitra. Ten se v ČR kromě jiného vyhýbá nástupu do vězení, kam ho soud poslal na šest let za daňové podvody. Informace agentuře Mediafax potvrdil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. "Při zadržení u sebe neměl dotyčný žádné doklady a federální justiční orgány ve Švýcarsku proto musely nejprve učinit potřebné kroky k tomu, aby totožnost zadrženého byla úředně prokázána," podotkl mluvčí ÚOOZ.

Související

Jeroným Tejc

Tejc je novým náměstkem pro boj proti korupci a pro vězeňství

Dosavadní politický náměstek ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) Jeroným Tejc se stal jejím čtvrtým odborným náměstkem. Na starosti bude mít sekci pro boj s korupcí, pro agendu milostí, odškodňování a vězeňství. ČTK to dnes sdělila Lucie Machálková z tiskového oddělení ministerstva.

Více souvisejících

Jeroným Tejc Tomáš Pitr

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 6 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

Z Rafahu uteklo před hrozící invazí už sto tisíc lidí

Více než 100.000 lidí uprchlo za uplynulých pět dní z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedl v pátek Dětský fond OSN (UNICEF) podle agentury Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy