Kauza České pošty: Žalobce navrhl potrestat dva lidi

Praha - Státní zastupitelství podalo návrh na potrestání dvou lidí v kauze České pošty. Ta se týká údajného nepřímého úplatkářství, kdy hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme.

O vývoji v případu informoval na webu žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. Návrh podal po zkráceném přípravném řízení u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Matula návrhy trestů neupřesnil. Soud podle něj může nyní vydat trestní příkaz, při kterém hrozí nejvíce roční podmíněný trest, může ale také nařídit hlavní líčení. Návrh na potrestání je totožný z obžalobou, používá se ale u zkrácených přípravných řízení, která umožňuje zákon u činů se sazbou do pěti let, vysvětlil Matula. V tomto řízení také není podezřelý policií obviněn.

"Od obžaloby se liší například tím, že neobsahuje odůvodnění," řekl ČTK žalobce. U trestních příkazů hrozí lidem například obecně prospěšné práce, nebo podmínka. Pokud proti rozhodnutí podají odpor, soud nařídí hlavní líčení.

Kauzu kolem České pošty vyšetřoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté podezírají dva lidi z nepřímého úplatkářství. Jména aktérů případu neuvedli, z kontextu vyplývá, že sdělili podezření podnikateli Lukáši Čadkovi a sociálnímu demokratovi Kamilu Chocovi, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Matula na web napsal, že dvojice je podezřelá v souvislosti s tvrzenou pohledávkou za 24 milionů korun. "Jedna z podezřelých fyzických osob požadovala poskytnutí úplatku tři miliony za to, že bude svým vlivem a prostřednictvím dalších osob působit na úřední osoby mající vliv na činnost České pošty, aby Česká pošta, tuto pohledávku mimosoudně uhradila. Druhá z osob, jednající za podezřelou právnickou osobu, poskytnutí požadovaného úplatku přislíbila," dodal žalobce.

Související

Česká pošta, ilustrační fotografie.

Nejen obchody na Velikonoce zavřou. Pošta řekla, kdy a kde bude mít otevřeno

Jen do čtvrtka má člověk jistotu, že si bez problémů zařídí všechno potřebné. Velkým pátkem totiž začne čtyřdenní velikonoční volno. Lidé pak nemohou počítat s tím, že si ve velkých obchodech nakoupí kdykoliv. Na upravenou otevírací dobu během zmíněného období upozorňuje klienty i Česká pošta.
Česká pošta, ilustrační fotografie.

Českou poštu nadále povede Štěpán. Nyní už oficiálně

Novým generálním ředitelem České pošty bude dosavadní pověřený šéf Miroslav Štěpán. Vybral ho ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na základě doporučení výběrové komise jako nejlepšího ze čtyř kandidátů, kteří se přihlásili do výběrového řízení. Nominace bude předložena vládnímu výboru pro personální nominace. 

Více souvisejících

Česká pošta Lukáš Čadek Kamil Choc (ČSSD)

Aktuálně se děje

před 43 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy