Pryč z NATO, žádali demonstranti v Praze. Jen rozsévá smrt, hřímala Semelová

Praha - Den české státnosti, který slavíme právě dnes, využili někteří lidé k protestům. Vystoupení Česka z NATO požadovali účastníci demonstrace, kterou svolala iniciativa Ne základnám na Václavské náměstí v Praze.

"Odmítáme diktaturu pánů (Václava) Havla, (Alexandra) Vondry, (Václava) Klause a dalších zaprodanců, kteří nás tehdy zatáhli do Severoatlantické aliance," prohlásil aktivista Jan Korál z organizace proti novému světovému řádu. Vyjmenoval také řadu českých ministrů obrany počínaje Miloslavem Výborným a konče nynějším ministrem Martinem Stropnickým, kteří by podle něj měli být souzení za vlastizradu.

"Zrušme NATO!" prohlásila před demonstranty komunistická poslankyně Marta Semelová. "Jako válečnický zločinný pakt chceme zrušit NATO, protože nemá na tomto světě své místo," dodala. Kam po boku NATO vstoupili žoldáci, tam podle ní rozsévali smrt a násilí.

Mluvčí Ne základnám Eva Novotná přečetla společnou rezoluci i dalších iniciativ určenou zákonodárcům a vládě. Mimo jiné vyzývá k tomu, aby se do české ústavy dostal článek na ochranu míru.

Požadujeme ve smyslu Charty Organizace spojených národů kapitola I., článek 1.) odstavec 1) , aby představitelé České republiky, především prezident, premiér, ministr obrany, ministr zahraničí při jednáních jménem České republiky, především v EU, NATO a OSN vystupovali:

1) proti vojenským akcím namířeným proti suverenitě jiných států, ani nepřipustili účast České republiky na jejich podpoře nebo přípravě

2) aby účině potlačovali možné útočné činy proti kterémukoliv státu světa

3) bránili porušení míru, zabíjení lidí a možnosti vzniku dalšího válečného konfliktu kdekoliv na Zemi

4) v případě výzvy Rady bezpečnosti OSN kapitoly VII, článlu 43, odstavce 3) v souladu s ústavním pořádkem České republiky jednali na základě výsledků obecného referenda

5) vyzýváme představitele našeho státu, aby bezezbytku respektovali ustanovení dalších odstavců článku 1) i článku 2) kapitoly I. Charty Organizace spojených národů

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Demonstrace Marta Semelová

Aktuálně se děje

před 56 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy