Hejtman Rozbořil nerezignuje. Kauza nemá v historii Olomouckého kraje obdoby, řekl

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec se dnes vyjádřili k obvinění olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z korupce, podle nich by měl rezignovat. Ten to však zatím odmítl.

O svém dalším setrvání v čele krajského úřadu i kandidátky ČSSD pro nadcházející krajské volby bude jednat se spolustraníky a Sobotkou. Hovořit bude i se zástupci KSČM, se kterou ČSSD v Olomouckém kraji vládne.

"Tato kauza nemá v historii Olomouckého kraje svým rozsahem obdoby," uvedl Rozbořil, který tvrdí, že nikdy od nikoho nepožadoval informace nad rámec kompetencí hejtmana. "Informace, které by se mohly charakterizovat jako nestandardní, jsem nikdy nepožadoval a žádný úplatek jsem nikdy nenabízel. Z mého pohledu jsem byl pouze ve špatný čas na nesprávném místě," zdůraznil hejtman. Rozbořil tvrdí, že není klíčovou osobou této kauzy.

"Vyšetřování Jiřího Rozbořila je plně v kompetenci Policie České republiky. Sociální demokracie nemá ke kauze žádné podrobnější informace. Žijeme v právním státě, platí presumpce neviny a o případném provinění Jiřího Rozbořila musí rozhodnout policie, státní zastupitelství a eventuálně soud," komentoval kauzu Sobotka.

Psali jsme:
Obvinění Rozbořila je pro hejtmany šok, reaguje Hašek na korupční kauzu  

Podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka bude o pozici hejtmana jednat krajské vedení strany na zasedání nejpozději do pondělí. Rozbořil by měl straníkům vysvětlit svůj postoj. "Pro sociální demokracii to není dobrá pozice, byť pan hejtman tvrdí, že je jeho osoba v případu velmi marginální. Nicméně to neznamená, že to nepoškozuje sociální demokracii, že to není velký malér," uvedl Zemánek. Naznačil, že s podporou to hejtman bude mít velmi těžké, neboť trendem strany je ochrana před dalším poškozováním jejího jména. "Obávám se, že ta situace tak graduje v jeho neprospěch, že to nepoškození jména ČSSD bude v dané chvíli více preferováno než jeho podržení ve funkci," doplnil Zemánek.

Pro ČSSD je situace o to horší, že Rozbořil se měl stát lídrem strany pro příští krajské volby. "Rozbořil byl dosud výraznou tváří a byl úspěšný hejtman, nebude úplně jednoduché jej v případě, že ta situace pro něj nedopadne dobře, nahradit," řekl Zemánek.

Rozbořil čelí obvinění z podplácení a další dva lidé jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden z nich navíc i pro přijetí úplatku. Čtvrtý obviněný je stíhán pro účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Rozbořil je jako jediný je stíhán na svobodě. U ostatních tří obviněných navrhli žalobci vazbu. Důvody obav nesdělili. Podle informací ČTK byl obviněn náměstek ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a obviněn je také vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý.

Psali jsme:
Zlotřilý Langer, nebezpečný Ištván, totalitní země... Promlouvá Štěpánek  

Rozbořil stojí v čele správního orgánu Regionálního operačního programu Střední Morava, přes který proudí do Olomouckého kraje miliardové dotace. Podle serveru Neovlivní.cz Rozbořil s policistou Kadlecem řešil například podezření ministerstva financí na dotační podvod při výstavbě jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Podle informací Neovlivní.cz, které vycházejí z policejních odposlechů, Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek výměnou za to, že bude odloženo vyšetřování okolností kolem dotací pro tento projekt. Kadlec údajně na nabídku kývl.

V úterý pak zahájili detektivové akci Vidkun, během které provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik osob včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více jak 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Kauza míří také do řad vedení olomoucké policie. Právě údajné nadstandardní vazby mezi obviněným policejním náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vazby se měly podle tehdejších informací ČTK promítnout i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec však tehdy jakékoliv pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Šetřen byl i pro údajné urážky podřízených, krajské ředitelství poté v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

Související

Jiří Rozbořil

Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne

Olomouc - Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.
Pavel Blažek

Exšéf olomoucké GIBS předal komisi k policii nové dokumenty

Praha - Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Více souvisejících

Olomoucká korupční kauza Jiří Rozbořil

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Na snímku zprava český brankář Ondřej Dostál, hráč USA Trevor Zegras a český hráč Lukáš Hájek ve čtvrtfinálovém utkání Česká republika - USA na 87. mistrovství světa v ledním hokeji v Praze ve čtvrtek 23. května 2024.

Čeští hokejisté jsou v semifinále! Dramatickou bitvu s Američany rozhodl Zacha

Čeští hokejisté slaví postup do semifinále po těsné výhře 1:0 nad Spojenými státy. O jediný gól zápasu se postaral Pavel Zacha, zatímco brankář Lukáš Dostál předvedl vynikající výkon s 36 úspěšnými zákroky. V semifinále se český tým utká se Švédskem, které v prodloužení porazilo Finsko 2:1 zásluhou Joela Erikssona.

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy