Vláda rozhodla o prolomení limitů na Bílině, u ČSA platí dál

Praha/Ústí nad Labem – Kabinet Bohuslava Sobotky se dnes vydal na další výjezdní zasedání, pro cestu tentokrát zvolil vlak. S výjimkou vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) ve speciálně připojeném vagonu debatovali všichni.

Během asi 70minutové cesty z Prahy do Ústí nad Labem jednala například o zvýšení platů zaměstnanců veřejného sektoru. Na severu Čech pak ministři v čele s premiérem mluví především o prolomení těžebních limitů na dole Bílina.

Podle ministra financí Andreje Babiše by limit na tomto dole měl být nejméně 500 metrů od obcí, aby nebyly zhoršeny podmínky pro bydlení. Ještě v noci prý dostával maily s různými stanovisky k prolomení limitů. Hnutí ANO se podle informací ČTK klonilo k tomu, aby se limity prolomily na Bílině s tím, že uhlí bude využito v teplárnách.

Vláda nakonec rozhodla, že limity na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny. U lomu ČSA zůstávají limity v platnosti. Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí.

„Je to spíše rozhodnutí o tom, že bude zahájen proces k povolení rozšíření těžby na dole Bílina. Jde o takové politicko-symbolické rozhodnutí," řekl novinářům ministr průmyslu Jan Mládek. Těžba musí ještě projít schvalovacím procesem u ministerstva životního prostředí a báňského úřadu, který potrvá mnoho let.

Kabinet schválil variantu, kterou navrhl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Mimo jiné počítá s tím, že dojde k postupnému utlumení těžby na lomu ČSA Severní energetické podnikatele Jana Dienstla. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit. K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, které požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí.

„Byl to krok nesnadný, nicméně je bezpochyby krokem zodpovědným vzhledem k zájmu naší země a její energetické bezpečnosti v příštích desetiletích i zhruba k milionu šesti stům tisícům českých domácností, které jsou závislé na centrálních zdrojích vytápění z hnědého uhlí," uvedl dále Mládek. Dodal, že v případě nutnosti převést uhelné teplárny na plyn by hrozilo zdražení tepla až o jednu třetinu.

Úplné prolomení limitů podporovali odbory a horníci. Proti prolomení se naopak dlouhodobě staví nejen obyvatelé blízkých obcí, ale i ekologové a vědci. Stovky horníků přivítaly skandováním "zrušte limity" vládu v Ústí. Naopak heslem "zachovejte limity" se obraceli na ministry ekologičtí aktivisté.

„Je skvělé, že v projednávaném návrhu vůbec není prolomení limitů na dole ČSA, ale na druhé straně ta možnost, že by se k tomu mohli vracet každý rok, je samozřejmě strašná," řekl ČTK Buřt. Požádal proto ministry, aby rozhodnutí bylo trvalé a aby se k této otázce vláda nevracela podle libovůle uhlobaronů nebo ministrů.

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) je naopak pro pokračování těžby uhlí. Vláda podle něj musí přijmout další opatření v závislosti na svém rozhodnutí. „Protože nejde jenom rozhodnout o tom těžit - netěžit, ale pokud řekne netěžit, tak musí říci, co bude s těmi lidmi dál, co bude s naším krajem a jak se bude situace řešit," řekl ČTK před jednáním vlády hejtman.

„Limity se stejně jednou prolomí, nikdo to uhlí v zemi nenechá," uvedl před jednáním vlády Jan Houdek, který přijel do Ústí po noční službě. „Nepřijeli jsme podpořit majitele, ale sami sebe," dodal s tím, že už teď je jasné, že nezaměstnanost v kraji poroste. Nyní je míra nezaměstnanosti v kraji 9,4 procenta a je dlouhodobě nejvyšší v zemi.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR těžební průmysl Jan Mládek

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy