Grémium ČSSD vyzvalo olomouckého hejtmana, aby rezignoval

Olomouc/Praha - Grémium ČSSD dnes vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle nejužšího vedení strany neprodleně začít hledat nového lídra pro krajské volby v příštím roce.

Rozbořil, který čelí obvinění z korupce v olomoucké kauze, zatím odstoupit odmítá. Nevyslyší ani dnešní výzvu grémia. Řekl to ČTK a potvrdil, že nebude lídrem ČSSD v krajských volbách v Olomouckém kraji.

Rozbořila se k rezignaci už minulý týden neúspěšně snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Hejtmana totiž podpořila většina sociálních demokratů na krajském výboru. Podle Sobotky tím převzali zodpovědnost za nesprávné rozhodnutí. Dnešním krokem grémium ČSSD na Rozbořila dále vystupňovalo tlak.

"Politické grémium ČSSD vyzývá Jiřího Rozbořila, vzhledem k jeho trestnímu stíhání, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Politické grémium žádá krajskou organizaci ČSSD v Olomouckém kraji, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby," tlumočila ČTK usnesení mluvčí strany Eva Gregorová.

Ministr vnitra a druhý muž ČSSD Milan Chovanec dnes zopakoval, že by měl Rozbořil zveřejnit podrobnosti o svém případu. Může tak podle něj udělat. "Bez toho zveřejnění, my se nikam dál neposuneme v té jeho obhajobě. Já mohu věřit tomu, že je nevinný, ale prostě v politice platí jiná pravidla," poznamenal Chovanec. Rozbořil už dříve uvedl, že může zveřejnit jen informace, které s jeho případem souvisí a nejsou součástí spisu, takže nebudou mít potenciál ovlivnit vyšetřování případu.

Olomouckou ČSSD podle Chovance kauza táhne dolů. Věří proto, že zavládne "zdravý rozum". O věci bude v sobotu jednat předsednictvo i ústřední výkonný výbor sociální demokracie, na který je pozván i olomoucký hejtman.

"Můj postoj je zatím neměnný. Chci se bránit a mám podporu členské základny. Pořád jsem sociální demokrat a pořád ctím nějaká pravidla, zatím ale tuto výzvu nevyslyším," řekl dnes ČTK Rozbořil. S usnesením grémia ČSSD, aby rezignoval na veřejné funkce, prý nepočítal. "Předpokládal jsem, že to dopadne jinak," podotkl.

Související

Jiří Rozbořil

Kauzu Vidkun brzdí analýza dat, další kolo výslechů se nestihne

Olomouc - Další kroky ve vyšetřování olomoucké korupční kauzy Vidkun zbrzdila rozsáhlá analýza zabaveného materiálu. Plánované další kolo výslechů se tak již letos nestihne, řekl dnes ČTK žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda. Posun v případu, ve kterém jsou obviněni čtyři lidé včetně bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, se tak dá očekávat až příští rok. Od rozsáhlého zátahu policie uplynul letos v říjnu rok, aktéry policie naposledy vyslýchala na začátku letošního roku.
Pavel Blažek

Exšéf olomoucké GIBS předal komisi k policii nové dokumenty

Praha - Bývalý šéf olomoucké pobočky Generální inspekce bezpečnostních sborů Tomáš Uličný dnes předal sněmovní vyšetřovací komisi ke sporné reorganizaci policie písemné podklady. Figuruje jako svědek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po vystoupení před poslanci novinářům řekl, že byl v této souvislosti nezákonně vyslýchán 45 hodin v kuse. Podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) tato informace členy komise zaujala. Jde o to, jestli byly důkazy k případu získávané zákonným způsobem.

Více souvisejících

Olomoucká korupční kauza ČSSD Jiří Rozbořil

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy