Stanislav Gross by oslavil 46. narozeniny

Praha - Nejmladší český premiér Stanislav Gross by v sobotu 30. října 2015 slavil 46. narozeniny, kterých se kvůli vážné nemoci bohužel nedožil. Zemřel v dubnu letošního roku.

V noci na čtvrtek zemřel bývalý předseda ČSSD a premiér Stanislav Gross. Uvedla to mluvčí strany Eva Gregorová. Gross, který byl v minulosti také ministrem vnitra, stál v čele vlády od července 2004 do dubna 2005. Upřímnou soustrast jeho rodině dnes vyjádřil prezident Miloš Zeman. Gross je prvním porevolučním premiérem, který zemřel.

Podle médií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), při které nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Gross se v poslední době vůbec neobjevoval na veřejnosti a léčil se v soukromí. O své nemoci nechtěli on ani jeho rodina hovořit. Nedávno Grosse navštívil současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), o návštěvě ale nechtěl mluvit, označil ji za soukromou.

Zeman označoval Grosse jako „korunního prince" ČSSD. V roce 2000 se stal ministrem vnitra, v roce 2004 premiérem. Slibně rozjetou politickou kariéru zastavila aféra kolem pořízení bytu, kvůli které přišel o premiérské křeslo po pouhých osmi měsících ve funkci. Policie žádné porušení zákona nakonec nezjistila. Zeman mu byl v roce 1996 za svědka na svatbě, ale o několik let později na něj zanevřel kvůli "podrazu" při prezidentské volbě v roce 2003.

V roce 2014 Gross přiznal, že nemluvil pravdu. „Kdybych se býval nebál možná přiznat, že jsem financoval byt z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do takových polopravd a lží," uvedl v České televizi.

Politická kariéra

Stanislav Gross byl nejmladším premiérem, kterého dosud Česká republika měla. Od roku dubna 2000 do léta 2004 byl ministrem vnitra ve vládách Miloše Zemana a Vladimíra Špidly, od roku 2001 také statutárním místopředsedou sociální demokracie.

Po neúspěchu ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu v červnu 2004 a následném odstoupení premiéra Vladimíra Špidly, ho nahradil ve vedení strany i v čele vlády. V době nástupu do funkce mu bylo jen 34 let. Z funkce odstoupil 25. dubna 2005 po krizi způsobené kauzou kolem nejasností ve financích právě Stanislava Grosse.

Stanislav Gross vystudoval na SPŠ dopravní v Praze, před revolucí krátce pracoval jako elektromechanik – kandidát strojvedoucího v lokomotivním depu Praha – Vršovice. V letech 1993 až 1999 vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze; na FP Západočeské univerzity v Plzni získal titul JUDr. Na začátku devadesátých let stál v čele Mladých sociálních demokratů. Od roku 1992 byl poslancem nejprve České národní rady, posléze PS PČR za ČSSD.

Rodinný život

Poprvé se oženil těsně po návratu z vojny na začátku 90. let, po půl roce však bylo manželství rozvedeno. Později se v médiích přiznal, že šlo o mladickou nerozvážnost. S druhou manželkou Šárkou měl bývalý politik dvě dcery, Denisu (* 1997) a Natálii (* 2002).

V roce 2014 přinesl deník Blesk informaci, že Gross trpí vážným onemocněním, nejčastěji se mluvilo o amyotrofické laterální skleróze, která způsobuje degeneraci a ztrátu mozkových a buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Kvůli tomu dochází k postupné svalové slabosti až atrofii.

Kritika a aféry

Kolem bývalého premiéra se vynořilo také několik afér. Kritici ho obviňují, že práva nevystudoval zcela regulérně. Grossova diplomová práce Vývoj českého bankovnictví v transformačním období, kterou obhájil na pražské právnické fakultě, měla pouhých 33 stran. Rovněž je o něm známo, že neuměl německy, na právech udělal zkoušku z němčiny.

Psali jsme: •Reakce na smrt Grosse: Škromach v šoku. Co vzkázala manželka Šárka?   Na konci ledna 2005 MF Dnes kritizovala nejasné financování jeho bytu v Praze za více než 4 miliony. Za svá vysvětlení o údajné půjčce přes nemajetného příbuzného byl všeobecně kritizován médii, českou pobočkou Transparency International a interpelován ODS v parlamentu.

Byl rovněž kritizován za to, že jako ministr vnitra založil několik policejních týmů podřízených přímo sobě s nejasným účelem. Týdeník Respekt také posléze poukázal na to, že firma jeho manželky Šárky koupila dům za 5,9 mil. Kč; vysvětlila to nespecifikovaným úvěrem.

V prosinci 2005 poprvé a v červnu 2007 podruhé policisté kauzu odložili, když dospěli k závěru, že Gross se při nákupu bytu na pražském Barrandově nedopustil krácení daní ani jiného trestného činu či přestupku

Tyto aféry mu politicky zlomily vaz a Gross byl nucen v roce 2005 odstoupit z čela vlády i a nakonec i z postu předsedy sociální demokracie. Na obou postech ho nahradil Jiří Paroubek.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Stanislav Gross

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy