Česko by mělo zvýšit zásoby jaderného paliva, shodli se odborníci

Praha - Dosud má Česko zásoby jaderného paliva na jeden až 1,5 roku a energetická koncepce počítá do budoucna s jejich navýšením až na čtyři roky. Podle odborníků na surovinovou bezpečnost bychom však měli mít zásob ještě víc.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš označil zvýšení zásob za nutnost. "Rádi bychom o tom vedli jednání a naplnili to nějakým slovním ujednáním, tak aby to palivo bylo na našem území a v naší moci," řekl.

Poradce ministra průmyslu Pavel Šolc připomněl, Státní energetická koncepce počítá s navýšením zásob až na čtyři roky ve vazbě na navýšení podílu energie vyrobené z jaderných zdrojů. O kolik konkrétně plánuje zásoby rozšířit ČEZ, Beneš neupřesnil.

V současnosti dodává palivo do obou českých jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně ruská společnost TVEL. Elektrárna v Temelíně zpočátku používala palivo od americko-japonské společnosti Westinghouse, v roce 2010 ale přešla na ruské palivo. ČEZ má s firmou smlouvu na dodávky paliva do Temelína do roku 2020 s opcí až na deset let. V Dukovanech má ČEZ s Rusy uzavřenou smlouvu do konce provozu nynějších bloků.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešní konferenci uvedl, že je navýšení zásob jedním z úkolů, který nyní stojí před ČEZ. Mezi další podle něj patří například získání povolení potřebné pro prodloužení provozu Jaderné elektrárny Dukovany či přípravu stavby nového bloku tamtéž. Jak bude přesně bude projekt financován ale specifikovat nechtěl.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Poslanci by rádi urychlili výběr místa pro hlubinné úložiště jaderného odpadu

Poslanci z kontrolního výboru žádají ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), aby připravil novelu atomového zákona, která zvýší poplatky pro producenty jaderného odpadu na takzvaný jaderný účet. Důvodem jsou vyšší náklady Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) spojené s přípravou a výstavbou hlubinného úložiště jaderného odpadu.
ministerstvo průmyslu

Obce z lokalit pro jaderné úložiště se chtějí stavbě dál bránit

Obce a spolky z možných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu se dál chtějí proti stavbě bránit. Využít plánují všechny dostupné legální možnosti, od informačních aktivit, až po případné právní kroky. Na dnešní on-line tiskové konferenci Platformy proti hlubinnému úložišti to uvedli zástupci obcí tří ze čtyř uvažovaných lokalit - Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku.

Více souvisejících

jaderné palivo Vláda ČR Energetika

Aktuálně se děje

před 50 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy