Spor o registr smluv: Rekonstrukce státu a zelení chtějí sněmovní verzi zákona

Praha - Pracovní skupina projektu Rekonstrukce státu (RK) analyzovala senátní verzi návrhu zákona o registru smluv a dospěla k závěru, že ve znění senátní novely nezajistí zveřejnění všech smluv veřejné správy tak, aby byly dostupné voličům a veřejné kontrole, obsahuje zásadní legislativní chyby a vedl by k právní nejistotě některých povinných subjektů.

"Doporučujeme proto (pokud není reálná politická shoda na přijetí původní verze zákona, schválené poslaneckou sněmovnou), aby raději nebyl přijat zákon o registru smluv vůbec. Senátní verze zákona je nefunkční a ve svém důsledku představuje pouze zbytečnou administrativní zátěž pro povinné subjekty," uvedl web rekonstrukcestatu.cz.

Zástupci Rekonstrukce státu budou poslance přesvědčovat ještě v úterý ráno při příchodu na jednání Sněmovny. První skupina dobrovolníků bude před budovou Sněmovny přibližně od 08:00. "Mnohem větší účast pak očekáváme od půl druhé, kdy se bude blížit hlasování," uvedl PR manažer platformy Nikola Hořejš. Na happening by podle něj mohly přijít i některé známé osobnosti, které snahu Rekonstrukce státu podporují.

Zástupci platformy státu budou poslancům rozdávat maketu registru smluv, který by vznikl na základě senátního návrhu. "Bude prázdný," upozornil Hořejš. Poslanci tak budou upozorněni na to, že senátní verze zákona podle kritiků vůbec nesplní původní záměr.

Kontrola prováděná Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) bude v důsledku značného množství povinných subjektů a smluv jen namátková. Pokud někdo nebude chtít konkrétní smlouvu zveřejnit, nebo jen nezavede fungující mechanizmus zajišťující úplné zveřejňování, může se oprávněně spoléhat na to, že právě jeho smlouva kontrolována nebude, tvrdí RK.

Podle expertů Rekonstrukce státu je problém hlavně v tom, že horní komora chce z předlohy vyjmout princip, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla platná, a nahradit jej peněžitou pokutou. Kontrolu zveřejňování smluv chce Senát svěřit antimonopolnímu úřadu. Totéž sdělení obsahoval i dnešní inzerát v novinách, v němž osobnosti vyzývají poslance sociální demokracie k podpoře původní verze zákona.

Pokuty vyměřené úřadem za nezveřejnění smlouvy zaplatí daňový poplatník, poukazuje dále RK. Úředník odpovídá za škodu pouze do výše čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního příjmu. Příkladem zde může být kauza ProMoPro. Úřadu vlády byla uložena pokuta ve výši 848,2 milionů Kč. Z toho 100 mil. Kč zaplatil sám Úřad vlády a zbylých 748 milionů Kč pak zaplatilo Ministerstvo financí.

Shodnou výzvu dnes odpoledne zveřejnila i Strana zelených s tím, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nebude moci zajistit dostatečný dohled nad zveřejňováním smluv, Poukazuje na to, že místopředseda úřadu Hynek Brom v odpovědi na dopis senátora Libora Michálka uvedl, že úřad bude smlouvy kontrolovat zpravidla jen na podnět třetí strany. "Kontrola bude založena na incidenčním principu. Většina správních řízení bude zahájena na základě oznámení nebo podnětu třetích stran," uvedl Brom.

"Skutečnost, že ÚOHS bude kontrolovat jen některé smlouvy, potvrzuje obavu, že dohled nebude účinný. To udržuje vysoký korupční potenciál," dodal k tomu senátor Michálek.

Poslanci ČSSD budou podle informací z minulého týdne jednat o postoji k předloze teprve v úterý dopoledne.

Související

Adam Vojtěch (ANO)

Zveřejňování smluv na webu? Nemocnice výjimku nedostanou, rozhodli poslanci

Veřejné nemocnice nedostanou úlevu ze zveřejňování údajů o jednotkových cenách léků v internetovém registru smluv. Sněmovna zamítla snahu Senátu přidat ustanovení do novely, podle níž energetická společnost ČEZ a některé další firmy s většinovou účastí státu, krajů a obcí přijdou o výjimky z povinného zveřejňování. Předlohu v původním sněmovním znění nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

registr smluv na internetu Rekonstrukce státu Strana zelených

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 4 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 8 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 8 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Počasí bude na druhý květnový svátek chladnější, ukazuje předpověď

Druhý květnový svátek se ponese v mírně chladnějších teplotách. Podle ČHMÚ.cz se ochladí pod hranici 20 stupňů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy