Opozice na Praze 4 pohořela: Štěpánek zůstává ve funkci starosty

Praha - Opozici v Praze 4 se dnes nepodařilo na mimořádném jednání odvolat starostu Petra Štěpánka (Trojkoalice/SZ). Zastupitelé totiž neschválili program jednání, to bylo poté rozpuštěno. Pro schválení programu hlasovalo pouze 19 zastupitelů z 42 přítomných. Opozice TOP 09, ANO a ČSSD vytkla Štěpánkovi údajné chyby při řešení problematiky hazardu, netransparentní rozdělování radničních peněz nebo zneužívání časopisu Tučňák. Štěpánek se stal starostou loni po volbách.

Opoziční zastupitelé chtěli na program jednání zařadit několik bodů. Mezi nimi byla kromě odvolání starosty také problematika nájezdových ramp z Vyskočilovy na ulici 5. května, problém hazardu, rozdělování finančních prostředků městské části, zneužívání radničních médií nebo nestandardní personální politika vedení městské části.

Starostovi rovněž vytkli, že se dostatečně nevěnuje povinnostem na radnici. "Několik týdnů jsem navštěvoval vaši kancelář a vždy mi bylo řečeno, že tam nejste. Je veřejným tajemstvím, že se na radnici, vyjma jednání rady, nevyskytujete," řekl zastupitel Jan Petr (TOP 09), který program jednání poředložil. Petr dále kritizoval rozdělování finančních darů - při něm mělo vedení radnice obdarované vybírat selektivně.

Zastupitel Michal Hroza (TOP 09) kritizoval postup starosty a rady při projednávání hazardu. Rada Prahy 4 si totiž úplný zákaz neodhlasovala, to udělali až magistrátní zastupitelé včetně Štěpánka, který tak hlasoval na každém zasedání jinak. "Vytvořili jsme tím precedens, kdy nevíme, co všechno za nás bude muset řešit magistrát," řekl Hroza.

Opozice starostovi vytýkala také to, že do radničního časopisu Tučňák údajně její představitelé nemají přístup a nemohou do něj přispívat. To Štěpánek již v týdnu odmítl a uvedl, že naopak to bylo současné vedení radnice, které časopis otevřelo i pro opozici.

Na dnešním jednání Štěpánek tvrzení opozice nijak nekomentoval. Po jeho skončení ČTK řekl, že to považuje "za tradiční folklór". "V Praze 4 byla rozhodnutím pražského zastupitelstva schválena nulová tolerance hazardu, tak není důvod o hazardu dnes diskutovat," řekl ČTK Štěpánek. K projevům opozičních zastupitelů se v průběhu jednání nevyjádřil ani nikdo z koaličních zastupitelů z vládnoucí Trojkoalice, ODS, částí rozštěpeného ANO a hnutím Pro Prahu.

Mimořádné jednání zastupitelstva si opozice vyžádala již v dubnu letošního roku. Také tehdy byla na programu jednání problematika hazardu. V Praze 4 vládla po loňských volbách koalice Trojkoalice, TOP 09 a ČSSD. Ta se ale kvůli sporům letos v březnu rozpadla, od té doby vládne Trojkoalice s ODS, částí rozštěpeného ANO a hnutím Pro Prahu. Koalice má v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Praha 4 je se zhruba 130.000 obyvateli největší pražskou městskou částí.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Více souvisejících

Praha Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy