Vyšetřování kauzy Dědic a ostravských zakázek finišuje. Bude podána žaloba?

Ostrava - Kauza údajně zmanipulovaných ostravských veřejných zakázek a lobbisty Martina Dědice se blíží ke konci. Během několika týdnů policie vyšetřování ukončí a obvinění se poté budou seznamovat se spisem. Na přelomu ledna a února státní zástupce s největší pravděpodobností rozhodne, zda podá obžalobu. ČTK to dnes řekl dozorující žalobce Vít Koupil. Policie v případu obvinila deset lidí a pět firem.

"Již se nám podařilo uskutečnit všechny naplánované výslechy. Získali jsme i chybějící znalecké posudky. Vyšetřování případu je v závěrečné fázi," uvedl Koupil. Podle něj chybí dokončit jen některé dílčí úkony a počkat na rozhodnutí soudu o stížnostech, které si podali dva lidé obvinění v září. "V řádu týdnů můžeme předpokládat skončení vyšetřování a seznamování se spisem," uvedl žalobce. Následně rozhodne o dalším postupu. Jednou z možností je podání obžaloby soudu.

Policie loni na jaře zahájila stíhání osmi lidí a čtyř firem v souvislosti s veřejnými zakázkami ostravského dopravního podniku a městské nemocnice. Podle policie zakázky na dopravní prostředky a u nemocnice zakázky na stavební práce a dodávky zdravotnického materiálu ovlivňoval Dědic. S ním spojená společnost údajně zajišťovala firmám vítězství v tendrech a dostávala za to úplatky. Firma čelí podezření, že tak získala 30 milionů korun, příjem úplatků prý kryla poradenskou činností. Podle dostupných informací měl Dědic zřejmě úzkou vazbu na regionální politiky a ředitele městských společností.

K této skupině obviněných přibyla v září další firma a dva obvinění. Podle kriminalistů pomáhali dalším společnostem nezákonně snižovat daňový základ. Podle informací ČTK jde o reklamní agenturu, přes kterou údajně procházely peníze z korupce. "Firma poskytovala cenově výrazně nadhodnocené služby. Tím umožnila dalšímu subjektu, že si nezákonně snížil základ daně z příjmu a pro výpočet daně z přidané hodnoty," řekl už dříve Koupil. Škodu způsobenou státu policie vyčíslila na zhruba 17 milionů korun.

V souvislosti s činností podnikatele Dědice policie vyslechla šest desítek lidí z vedení magistrátu a dotčených firem. Dědic byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Hrozí mu až 12 let vězení.

Související

Krajský soud v Ostravě

Bral milionové úplatky? Soud projednává novou obžalobu v kauze lobbisty Dědice

Krajský soud v Ostravě začal dnes projednávat novou obžalobu spojenou s lobbistou Martinem Dědicem. Obžaloba, kterou soud sloučil s předchozími, souvisí například s přijímáním úplatků při modernizaci ostravských tramvají. Za zajištění zakázky pro společnost Pragoimex ve výši 300 milionů korun inkasoval Dědic podle obžaloby dva miliony korun. Dalších deset milionů korun měl slíbených, ale vyplaceny už nebyly. Dědic to odmítá.

Více souvisejících

Martin Dědic (lobbista) Ostrava

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy