Grázlové, vypadněte š*kat zvířata, zuřil Brichta. Od politika přišla reakce

Tábor - Zpěvák Aleš Brichta známý svým ostrým vystupováním proti migrantům a jejich příznivcům se zastal prezidenta Miloše Zemana po jeho vánočním poselství. Nyní čelí reakce ze strany starosty města Tábor Jiřího Fišera.

"Nějaká sluníčkářská iniciativa chce podávat žalobu na prezidenta, že ve Vánočním projevu řekl, že tohle je naše země. Vysvětlí už někdo těmhle grázlům, že Česká republika je naše země a naopak o ty, kteří si jí neváží a nejsou ochotni jí bránit, tady nikdo nestojí. Seberte se a běžte někam, kde šukají domácí zvířata a předávají si pohlavní choroby, pokud je to váš ideál. Nikdo vám nebrání. Seberte se a vypadněte. Budeme rádi"

Těmito slovy se Brichta zastal na sociální prezidenta Zemana a jeho názorů na uprchlíky. Táborský starosta Fišer se proto ve chvíli, kdy měl Brichtův příspěvek deset tisíc "lajků", mezi kterými byli i starostovi známí, rozhodl napsat zpěvákovi dopis. "Je z toho úzko, ale protože strach je to poslední, čeho bych se chtěl dopustit, raději Vám píši pár následujících vět," uvedl úvodem starosta.

"Patřím ke generaci osudově zasaženou atmosférou 60. – 70. tých let, doživotně negativně sovětskou okupací, stejně tak pozitivně rockovou tsunami od Hendrixe přes Purple po Led Zeppelin. Doživotně kytara, foukačka, dlouhý vlas a velké černé brýle (kolikrát u piva zaznělo".. vypadáš jak Aleš Brichta.."). Co na tom, že posledních pár let jsem starostou středně velkého města kdesi uprostřed Čech. Nějak pudově považuji máničky za své kumpány a proto píši Vám a ne Miloši Zemanovi. Významně ovlivňujete názor velmi početné skupiny lidí, spojených aktivně či pasivně muzikou, atmosférou a vzpomínkami jak na venkovské tancovačky v časech zákazů, tak na velké festivaly v časech svobody," napsal v otevřeném dopise.

"Prosím Vás vlastně o jedinou věc. Buďte si vědom svého vlivu. Ať se Vám to líbí či ne, stal jste se politickou figurou. Vnímám, jak ovlivňujete názory mých známých, kamarádů – bígbíťáků, Vašich i jejich fanoušků. Rockeři vždy byli rebelové. Díky i Vašemu vlivu dnes - sice ne všichni, ale masivně - pochlebují prezidentovi, který nás vrací do východní sféry vlivu, do časů manipulace s davem jako státní doktríny, do systému, kdy rockeři právě v odporu k tomuto uvedenému a v touze po volnosti o sobě dali vědět. Víte, nejde již o Vaše vymezování se vůči islámu, ta Vaše jiskra přeskočila na vlnu nenávisti vůči všemu co není ryze české, bílé, vlastenecké. Přikládáte pod kotel, prosím myslete na to...." zakončil táborský starosta Jan Fišer.

Související

Více souvisejících

Aleš Brichta uprchlíci

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy