Zelení si volí nového předsedu, největší šance mají Stropnický a Štěpánek

Praha – Zelení si na svém víkendovém sjezdu v Praze volí nové vedení. Janu Drápalovou ve funkci nahradí jeden ze tří mužských kandidátů. O post šéfa strany se uchází mimo jiné i bývalý náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický.

Dosavadní předsedkyně strany Drápalová funkci neobhajuje. O místo v čele strany se uchází Stropnický, současný první místopředseda a šéf pražských zastupitelů zelených Petr Štěpánek a středoškolský učitel Jan Šlechta.

Ze tří kandidátů na předsedu mají zřejmě největší šance Stropnický a Štěpánek. Oba už v minulosti o nejvyšší stranický post usilovali a oba chtějí stranu orientovat na získání větší voličské přízně. Kromě nich budou zelení vybírat i nové místopředsedy strany a v neděli mají volit stranického ombudsmana.

Končící šéfka strany při zahájení sjezdu řekla, že nové vedení čeká příprava na krajské i sněmovní volby. Vyzvala proto delegáty, ať k programu přistoupí konstruktivně, aby v neděli mohli odjíždět s pocitem z dobře vykonané práce.

Kandidát na předsedu Stropnický o sobě ve volebních novinách rozdaných na sjezdu píše, že nechce být středovým politikem. „Zelení jsou radikální strana, protože se naše kritika dotýká samé podstaty současného světového systému," tvrdí.

Strana podle něj musí znovu vyvolat emoce a starat se i o problémy těch lidí, s nimiž ji nespojují společné hodnoty. „Namísto lhostejnosti musíme znovu vyvolat zájem," uvedl. Podle Štěpánkova dřívějšího vyjádření bude úkolem nového vedení „zejména poskytnout zázemí krajům pro úspěch v krajských a senátních volbách".

Jedním z hostů na sjezdu byla i místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Michaela Marksová. Ta ve svém projevu na sjezdu popřála zeleným, aby se vrátili do Sněmovny. To, že nejsou ve Sněmovně, jim podle Marksové dává svobodu zvedat nejen klasická témata, ́jako je ochrana přírody, ale třeba i migrace.

Upozornila však, že není úplně šťastné neohlížet se na to, jak se k některým tématům staví velká část voličů. „Vy jste legitimní součást evropské politiky a já to považuji za velkou škodu, kdybyste měli dalších několik období setrvat v tom, že v té Sněmovně nebudete," řekla.

Místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola uvedl, že jeho strana je připravena ke spolupráci se zelenými. Podotkl také, že právě lidovci mohou být zeleným příkladem toho, že neúspěch v jedněch volbách nemusí znamenat, že poslanecké lavice opustí navždy.

Místopředsedkyně Starostů a nezávislých Věra Kovářová řekla, že obě strany spojuje například jednoznačný odpor k prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí. Věří, že po letošních krajských volbách bude příležitost pokusit se o spolupráci i na krajské úrovni.

Předseda České pirátské strany Lukáš Černohorský by rád Stranu zelených oslovil v tom, aby se společně s piráty pokusila najít prezidenta, "za kterého se nebudeme muset v zahraničí stydět".

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 3 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko

Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy