Grebeníček: Co je za podivnými tanečky Johna, Pospíšila a Vesecké?

Praha - Ministr vnitra Radek John se nyní, dva měsíce po jmenování vlády, znovu veřejně vyjádřil, že vláda musí naléhavě odstranit z funkce nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, zamýšlí se poslanec Grebeníček.

Bez jejího odvolání podle něj prý nelze o nějaké vládě práva a vážně míněném boji proti korupci mluvit. Ve svém zájmu odvolat nejvyšší státní zástupkyni se přitom ministr vnitra vzácně shoduje i s ministrem spravedlnosti za ODS Jiřím Pospíšilem.

Na tak hlasitě deklarovaném zájmu ministrů vnitra a spravedlnosti o skalp nejvyšší státní zástupkyně je pozoruhodné jedno. Oba mají o Vesecké a její úloze na státním zastupitelství velmi špatné mínění. A oba se shodují v tom, že nechtějí poctivě přiznat a jasně pojmenovat důvody, pro které ji považují za tak nebezpečnou překážku v průchodu spravedlnosti a práva. Nejvyšší státní zástupkyně Vesecká kontruje. Oběma ministrům a veřejnosti prostřednictvím médií oznamuje, že státní zastupitelství i ona sama jedná vždy a všude zcela a důsledně v mezích platných předpisů a etiky a že u sebe samé žádné, ani sebemenší pochybení neshledává.

Z tak rozporných postojů, výroků a činů ministra spravedlnosti, ministra vnitra a nejvyšší státní zástupkyně si občan vyvodí tři možné závěry. Ten první je, že ministři důvodně (nebo nedůvodně či křivě?) podezírají nejvyšší státní zástupkyni z nahrávání korupci, ze zneužívání funkce a pravomoci veřejného činitele a možná i z nešetření anebo i krytí trestné činnosti v případě politicky citlivých nebo velkých kauz. Druhý možný závěr je, že ministři nejvyšší státní zástupkyni z ničeho nepodezírají, ale pouze ji před veřejností účelově denuncují a očerňují, protože nechtějí občanům přiznat, že na personální změně v čele státního zastupitelství mají vlastní osobní či stranický zájem. Třetím možným závěrem je, že veřejnost svým způsobem klamou všichni tři funkcionáři a čistý štít nemá ani jeden z nich.

Který z těch závěrů odpovídá realitě? Nebo jde o průnik některých dvou, nebo všech?

Současný ministr spravedlnosti už jednou možnost vyřídit si účty s nejvyšší státní zástupkyní měl. V čele resortu byl podvakrát i v politicky korupční vládě Mirka Topolánka, kterou prezident republiky označil za nejzlobbovanější, jakou kdy republika měla. Tenkrát ani aféra Jiřího Čunka, ani řada dalších blamáží nepřiměly Jiřího Pospíšila, aby její odvolání účinně prosazoval. Nový ministr vnitra zas po nástupu do funkce čelí tlaku otázek na své kontakty s jedním z kmotrů ODS a složitě také vysvětluje svou odpovědnost v kauze údajně velmi předražených zakázek firmy, v níž zaujal funkci předsedy představenstva, pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu.

Kredit nejvyšší státní zástupkyně je od kauzy Čunek mediálně devalvován sporem, v němž musela strpět rozbory označující ji za součást justiční mafie. Její odchod z funkce doporučila jak profesní organizace státních zástupců, tak i Soudcovská unie. Šetření velké kauzy pražského magistrátu ovládaného ODS, takzvané opencard, podle významné stěžovatelky mělo policii půl roku znemožňovat právě státní zastupitelství.

Také nové korupční podezření na fixlované a předražené zakázky pro armádu není spojeno s dobrou prací státního zastupitelství či policie. Někteří členové současné vlády vysvětlují aféru jako pokračující chlív v resortu obrany, za který prý nesou odpovědnost už od devadesátých let lidovci. Resortem obrany, pověstným trestuhodným vyhazováním miliard a naplano šetřenými korupčními aférami, však prošli v klíčových pozicích i současný ministr financí Miroslav Kalousek a místopředsedkyně sněmovny za TOP 09 Vlasta Parkanová. Svéráznou roli zde hraje i prodloužená ruka bývalého generálního tajemníka NATO G. Robertsona. Ano, jde o Alexandra Vondru a jím prosazované nákupy od zbrojovky Steyr. Je státní zastupitelství na tom, že v resortu obrany zmizely desítky miliard a že kauzy vyskakují rok co rok jak houby po dešti, bez viny?

Jaká je záruka, že vláda Petra Nečase není pokračující vládou korupce, klientelismu a tunelování státního rozpočtu a peněženek občanů? Z tanců ministrů spravedlnosti, vnitra, ale i samého premiéra kolem nejvyšší státní zástupkyně a tématu nepostižitelnosti korupce plyne, že žádná. Pravdu o skutečném stavu věcí, o tom, co proti sobě všichni odpovědní mají, se veřejnost od »odpovědné« vlády nedoví, natož aby se dočkala nastolení vlády práva.

Miroslav Grebeníček, poslanec PČR

Související

Vojtěch Filip

KSČM změní tváře. Z vedení odejde Filip, ze Sněmovny Grebeníček

Bez ohledu na výsledek říjnových voleb čeká KSČM změna, po šestnácti letech skončí v jejím vedení předseda Vojtěch Filip, mandát poslance nebude obhajovat jeho předchůdce Miroslav Grebeníček, na kandidátku se nedostal předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Záměr nekandidovat na mimořádném sjezdu potvrdil Filip spolustraníkům na pátečním zasedání výkonného výboru, řekl ČTK první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.
Miroslav Grebneníček /KSČM/

Rodeo ve Sněmovně kvůli církvím: Grebeníček útočil na Senát a Nečasovu vládu

Sněmovna ani dnes nedokončila debatu o návrhu KSČM na takzvané zdanění církevních restitucí, který vetovali senátoři. Poslanci projednávání přerušili kvůli jinému pevně zařazenému bodu o elektronických neschopenkách a už se k němu nevrátili. Marek Benda (ODS) tak nestačil dočíst brožuru, kterou o zdanění státních náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích sepsala pro pražské arcibiskupství skupina ekonomů a právníků.

Více souvisejících

Miroslav Grebeníček Radek John

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

Izrael v Haagu popřel genocidu: Je tam tragická válka, nedochází tam ale ke genocidě

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy