Náměstkyně v šoku z Babiše: Stát přispěje 160 miliony na jeho kampaň

Praha - Ministr financí Andrej Babiš ve čtvrtek večer nečekaně prohlásil, že chce u sudového piva snížit DPH z 21 na 10 procent. Tomu nemůže uvěřit náměstkyně ministra zdravotnictví a místopředsedkyně ČSSD Lenka Teska Arnoštová.

"V těžko popsatelném šoku jsem si dnes ráno pročítala zpravodajské servery přinášející ty „senzační" zvěsti, kterak se ministr financí Andrej Babiš rozhodl snížit DPH u točeného piva z 21 na 10 procent. V první chvíli - pravděpodobně pod náporem onoho prvotního šoku - jsem pod články začala hledat zdroj těchto informací, o kterém jsem byla přesvědčená, že musí být jedině server Infobaden," uvedla na webu strany s tím, že nakonec zjistila, že jde o autentické výroky Babiše.

Před deseti dny představovala vládou schválený Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu, kterým vyhlásila dlouhodobý program s cílem snížit mimo jiné alarmující závislosti a spotřebu alkoholu v české populaci. "V zemi, kde 20 procent mladistvých ve věku 15 let pije alkohol pravidelně, je zapotřebí aktivně se vydat proti tomuto nebezpečnému trendu a dostupnými opatřeními a osvětou se jej snažit zvrátit. Dle očekávání jsem za tyto návrhy sklidila vedle pozitivních ohlasů (především od rodin, které s těmito problémy bojují) také ty negativní, které mě obviňovaly z porušování občanských svobod a přílišného puritánství," podotkla.

Podle svých slov nikdy nechtěla být političkou, která se drží při zdi a bojí se učinit silné rozhodnutí, protože by mohla sklidit negativní reakce. Chce prý dělat to, o čem je přesvědčená, že je správné, a konstruktivní kritiku naopak brát jako zdroj možného ponaučení. "Jenže jak se ukázalo dnes, politika se dá dělat různými způsoby. Já si vybrala tu, kde stojí za to říct nebo udělat občas něco nepopulárního, pokud víte, že to má smysl. Andrej Babiš si zjevně vybral jinou cestu, po které ho navigují především marketingová doporučení, průzkumy veřejného mínění a chladná kalkulace, kdy je potřeba především urvat co nejvíce hlasů do voleb. A to i za cenu toho, že použije jeden z největších politických populismů, jaký si já osobně za svůj život pamatuji: Češi, radujte se, já Andrej Babiš vám zlevním pivo!" tvrdí.

Takové chování je pro ni těžko pochopitelný populismus z několika důvodů. "Jednak se ho dopouští ten Andrej Babiš, který je ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky. Té vládě, která před několika dny představila právě už zmíněný Akční plán pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu. Co přijde příště? Zlevníme cigarety? Snížíme zdanění hazardu?" ptá se.

Nezapomněla ani na 160 milionů korun ročně, o které dle slov ministra Babiše státní rozpočet se snížením DPH z točeného piva přijde. Nemůže se podle svých slov zbavit dojmu, že stát vlastně přispěje 160 miliony každý rok na předvolební kampaň Andreje Babiše a jeho strany. "Nehledě na to, že 160 milionů korun je jeden náklad, dalším jsou ale desítky miliard korun ročně, které stát vydává na celospolečenské náklady související s užíváním alkoholu (zdravotnictví, kriminalita, předčasná úmrtí atd.)," dodala.

Věřila, že se společně ve vládě snaží dělat vše pro to, aby se v této zemi opravdu žilo lépe, a že se to i díky (a někdy navzdory) složité, ale konstruktivní spolupráci našich stran daří. "Dnes se ale ukazuje, že Andrej Babiš chce své programové heslo „Ano, bude líp" naplňovat i za použití megalomanského populismu. Reálně ale návrh na snižování DPH u točeného piva znamená: Ano, bude líp, ale za vaše peníze a navzdory zdraví vašich dětí," uzavřela.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Lenka Arnoštová Teska ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy