Schwarzenbergovy pluky ženou proti Zemanovi. Prý mám držet hubu, spustil Jandák

Praha – V pořadu  Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 vystoupil poslanec ČSSD Vítězslav Jandák, řeč byla především o Miloši Zemanovi a jeho slovech o kalašnikovu. Podle Jandáka je celá kauza kolem toho zbytečná a hloupá, Stejně tak je hloupé i trestní oznámení, které na hlavu státu podal publicista, novinář, člen Rady České televize a někdejší ředitel Zemanova kabinetu Zdeněk Šarapatka.

Jandák se netají tím, že je fanouškem Miloše Zemana. „Myslím si, že byl vtipný jako vždy," má jasno poslanec. Žádné nebezpečí v tom rozhodně neviděl. „K tomu se dá říct jen jedna věc. Kdo nemá smysl pro humor, ten do politiky nepatří. Samozřejmě je to vtip, je to bonmot. Já mám humor pana prezidenta rád, mě na tom samozřejmě nic neurazilo a nic většího jsem do toho nedával. Omluva vůbec nepřipadá v úvahu, nevím, za co by měla být," uvedl pro EuroZprávy.cz Jandák před několika dny.

„Kdyby pan prezident zeman vynalezl lék na rakovinu, tak řeknou, že tady šíří epidemii rakoviny. Takže jeho nepřívrženci se dali dohromady, aby ho otrávili nebo aby ho zbavili toho prezidentského titulu," myslí si Jandák a dodává, že je to zanedbatelné a že jde o hloupost.

Ani trestní oznámení na hlavu státu až tak vážně nebere. V Česku jich prý denně padají tisíce. Jandák přiznal, že neví, kdo ho podal, ale prý to dotyčný rozhodně nemůže myslet vážně. Je to podle něj stejné, jako když skupina senátorů začala říkat, že postu prezidenta zbaví Václava Klause za velezdaru. Celá aféra by pak hlavě státu prý mohla spíš prospět, protože každý normální člověk v jeho slovech nic škodlivého nenajde. A když naopak uslyší, co v tom našli jiní politici, tak si o nich bude myslet své.

Ve Sněmovně prý k projednání tolik bodů, že není čas se neustále "punktovat" proti prezidentovi. Navíc ti, co řeční na toto téma, jsou podle něj pořád ti stejní lidé. „To jsou Schwarzenbergovy pluky, které prohrály tu bitvu, chtějí ji zvrátit a ono to nejde," vysvětloval.

Roli v celé věci může hrát i vztah mezi Sobotkou a Zemanem. Prezident je podle Jandáka zralý muž, zatímco „Slávek Sobotka" je mladý chlap. I proto ve vztahu mezi nimi poslanec vidí podle svých slov nadhled a pedagogiku. „Já tam žádnou zlobu aspoň z Milošovy strany nevidím," řekl sociální demokrat s tím, že Sobotkovi do hlavy nevidí. Přesto ho považuje za normálního chlapa, který ale příliš naslouchá svým poradcům.

Přiznal také, že mu manželka před rozhovorem radila, „aby držel hubu". To mu prý ale příliš připomíná doby komunismu. I proto by se postavil plánům hnutí ANO na omezení práva opozice na obstrukce. Podle něj prostě takové praktiky k demokracii patří.

Řeč přišla i na Islámský stát a urpchlickou krizi. Jandák připomněl, že v Německu je prokázáno asi 650 džihádistů, které on sám označil za „ostré hochy". České hranice pak prý považuje za dobře chráněné. Blízké mu ale nejsou otázku týkající se multikulturalismu. Citoval slova slavného černošského boxera Muhammada Aliho, podle kterého jde o přírodu a o to, že není normální, aby se milovaza žirafa a sýkorka.

Související

Vítězslav Jandák

Do Senátu chtějí Štěch i Jandák, ODS a lidovci jsou bez kandidátů

Občanští demokraté ani lidovci nenavrhnou na Pelhřimovsku vlastního kandidáta do Senátu. Proti Milanu Štěchovi za ČSSD se tam postaví Vítězslav Jandák jako kandidát za hnutí ANO. Jandákovu kandidaturu, o které informoval server Novinky.cz, dnes ČTK potvrdila krajská předsedkyně a poslankyně hnutí Monika Oborná. Senátor se bude na podzim na Vysočině měnit také na Žďársku. Lidovecký kandidát Josef Klement získal podporu dalších stran.

Více souvisejících

Vítězslav Jandák Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy