Premiére, neprodejte nás, Česko se může uprchlickým kvótám vyhnout, tvrdí politik

Praha - Poslanec Evropského parlamentu za Svobodné Petr Mach tvrdí, že Česká republika může získat výjimku z migračních kvót a z eura. Na tahu je nyní podle něj premiér Bohuslav Sobotka.

Mach na svém webu upozornil, že Británie chce získat v EU další výjimky, jinak budou voliči v referendu hlasovat pro vystoupení země z EU. Pro Českou republiku je to podle něj skvělá příležitost, jak za svůj souhlas také něco získat. Velká Británie je vlastně už dnes jednou nohou venku z EU.

"Británie nemusí zavádět euro. Británie má výjimku ze společné migrační a azylové politiky. Británie není v Schengenu, takže kontroluje vlastní hranice. Na Británii se nevztahuje Listina základních práv EU. A členské státy vrací Británii každoročně většinu jejího čistého příspěvku do rozpočtu EU, to vyjednala kdysi dávno ještě Margaret Thatcherová," podotkl.

"Teď chce britský premiér pro svoji zemi další výjimky. Chce, aby mohly parlamenty členských států zablokovat návrhy Bruselu, a chce, aby Británie nemusela lidem z ostatních členských zemí EU, kteří se v Británii usadí, platit sociální dávky, pokud tam nepracovali a neodváděli daně," dodal.

Mach je pro to, požadavkům Velké Británie vyhovět, ale ne zadarmo. Vyzval proto dopisem předsedu vlády České republiky Bohuslava Sobotku, aby s britskými požadavky souhlasil, výměnou za dvě drobné výjimky pro Českou republiku. Těmi by byla výjimka z migrační politiky, aby nám EU nemohla nařizovat kvóty na přerozdělování migrantů, a výjimka z eura, aby u nás nemohlo být zavedeno euro proti naší vůli.

"Jsou to dvě výjimky, které koneckonců Velká Británie už dávno má, tak proč bychom je nemohli mít také my? My dosud žádnou výjimku z pravidel EU nemáme! Kritizoval jsem premiéra Topolánka, když souhlasil s Lisabonskou smlouvou, která ubrala pravomoci Česé republice a nic jsme za to nezískali. Pak jsem kritizoval premiéra Petra Nečase, když jen tak, aniž by za to pro Českou republiku cokoliv získal, souhlasil s návrhem německé kancléřky Merkelové, aby se změnila Smlouva o fungování EU. Merkelová tehdy potřebovala změnit smlouvu tak, aby země eurozóny mohly založit záchranný fond ESM, ze kterého nyní dotují bankrotující země eurozóny. Nečas mohl tehdy jednoduše říct, že změnu smlouvy rád podpoří, pokud nám dají výjimku ze zavedení eura. To neudělal," dodal.

Jednat o výjimkách bude asi Evropská rada premiérů, a to už 18. února. "Myslím, že by náš parlament měl co nejdřív jednat o tom, jaký mandát premiérovi na jednání dá a neměl by souhlasit s udělením dalších výjimek pro Británii, aniž by za to Česká republika cokoliv získala. Kdybych byl českým poslancem, takové jednání poslanecké sněmovny bych určitě požadoval. Pane premiére, vyjednejte pro Českou republiku výjimku z eura a z migračních kvót, teď je k tomu skvělá příležitost. Neprodejte naši zemi levně, jako to dělali naši premiéři dosud," uzavřel Mach.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Petr Mach EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 51 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy