Politickým náměstkem na financích se stal Jiří Volf, Babiš ocenil jeho zkušenosti

Praha – Novým náměstkem člena vlády na ministerstvu financí se stal Jiří Volf. Andrej Babiš ho v úterý jmenoval do funkce. Volf se tak stal tzv. politickým náměstkem na základě zákona o státní službě. Podle Babiše patří nově jmenovaný náměstek k nejzkušenějším úředníkům.

„Ministr financí Andrej Babiš v úterý jmenoval Doc. Ing. Jiřího Volfa, CSc. (1941) na pozici náměstka člena vlády. V souladu se Zákonem o státní službě bude Jiří Volf zastupovat ministra a účastnit se například jednání výborů nebo komisí Poslanecké sněmovny," uvedl rezort financí v oficiální tiskové zprávě.

Volf, který nikdy nebyl členem žádné politické strany, působil na ministerstvu financí od roku 1993. Postupně byl ředitelem odboru financování kapitol státního rozpočtu, náměstkem ministra pro oblast financování kapitol státního rozpočtu a státním tajemníkem. V letech 2009 až 2014 působil jako externí poradce ministra pro vládní a parlamentní agendu a strategické společnosti. V roce 2014 z ministerstva odešel, nyní se tak na úřad vrací.

„Jiří Volf patří k nejzkušenějším úředníkům v České republice s podrobnou znalostí velmi specifické oblasti, a to problematiky sestavování státního rozpočtu. Bylo by chybou jeho cenných zkušeností nevyužít," uvedl ministr Babiš.

V souladu se služebním zákonem mohou být na každém ministerstvu maximálně dva političtí náměstci. Záleží na ministrovi, zda tuto pozici zřídí. Doba trvání funkce politického náměstka na rozdíl od odborných je úzce spjata s funkčním obdobím daného ministra. Navíc odborní náměstci mají jasně danou agendu. Ministerstvo financí má nyní sedm odborných náměstků a státního tajemníka.

Rezort dodal, že Volf patří k nejzkušenějším odborníkům v oblasti aplikované hospodářské politiky a veřejných financí v České republice, má mnohaleté zkušenosti z působení nejen v různých manažerských funkcích na Ministerstvu financí, ale i z korporátní sféry či akademického prostředí, kde je považován za respektovaného odborníka.

V současnosti působí jako předseda správní rady Vysoké školy ekonomické v Praze, místopředseda správní rady Univerzity Karlovy v Praze, člen správní rady Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, člen správní rady Akademie múzických umění v Praze či předseda správní rady národního vzdělávacího fondu.

Související

důchody

Bude na důchody? Nová zpráva ukázala, jak stát hospodaří s penězi důchodců

Loni skončil systém důchodového pojištění se schodkem ve výši 72,8 miliardy korun, což je dosud největší propad. Celkové výdaje na penze a správu dosáhly přes 692,3 miliardy korun. Na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody bylo vyplaceno o 97,2 miliardy korun více než v roce 2022, čímž se penzijní výdaje zvýšily téměř o 17 procent. 

Více souvisejících

Ministerstvo financí Andrej Babiš Služební zákon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy